Новини Събития

Къщата музей на Иван Вазов е отворена безплатно за годишнината от рождението му

  09.07.2023 18:12  
Къщата музей на Иван Вазов е отворена безплатно за годишнината от рождението му

Посетихме къщата музей на Иван Вазов в София, като днес отбелязваме 173 години от рождението на поета. Влизането днес е безплатно по този повод. Това е обичано и важно място за всеки българин!
Къщата на Иван Вазов е построена през 1895 г. и тук писателят е живял и работил най-дълго време. В една от стаите на първия етаж се намира художествено-документална експозиция, в която са изложени и някои от безценните подаръци и награди, получени от народния поет за двата му юбилея - през 1895 и 1920 г. Към втория етаж води широка дървена стълба, над парапета ѝ са закачени художествено изработени поздравителни адреси с оригиналните подписи на проф. Иван Шишманов, Адриана Будевска, Ян Мърквичка, Георги Райчев, Иван Лазаров и Елин Пелин, който е и първият уредник на музея.
На втория етаж посетителите могат да видят кабинета на Иван Вазов, където са работната маса и личната библиотека на писателя, лични вещи, картини, портрети и предмети, които създават неповторимата духовна атмосфера на това място. Кабинетът е свързан с преходна врата със спалнята на поета, където в малка витрина са показани елегантните Вазови дрехи. Върху нощното шкафче до леглото писателят винаги е държал тефтерче или тетрадка.
В гостната стая, Вазов и близките му приятели проф. Иван Шишманов и Константин Величков са водили дълги, задушевни разговори. До нея се намира стаята на Вазовата майка Съба с уникалната икона “Успение Богородично” в иконостаса.
На първия етаж, до вратата, която води към двора и пристройката, служила някога за кухня, е разположена семейната трапезария. Там, на стола с черна панделка, Вазов е седял по време на последния си обяд, където получава сърдечен удар.

Мирослав Иванов