Анализи

Какво прави Обзор любимо място за българите?

  11.07.2023 10:21  
Какво прави Обзор любимо място за българите?
Обзор има дълга и хубава плажна ивица
  Кметство Обзор

Обзор е едно от най-спокойните места по Българското Черноморие. Малкият морски град се изпълва с живот и детски глъч през лятото, тъй като е любима дестинация за двойки и семейства, които търсят спокойна ваканция. Всъщност това е курорт с дълга и красива плажна ивица, което го прави идеален за много дни, прекарани край морето. На плажа могат да бъдат практикувани редица спортове като плажен волейбол, плуване, сърфиране, гмуркане, джетове, и др. Любителите на по-екстремните спортове пък могат да вдигнат своя адреналин практикувайки парапланеризъм, което е допълнителен щрих към палитрата от възможности, които курортът предоставя.  

Впечатление прави и плажната ивица на Обзор, която е с

фин, златист пясък

по-който стъпването е като от коприна. Това допринася към красотата на плажа, който според много посетители се счита за един от най-красивите по Черноморието. Впечатленията се допълват и от спиращата дъха гледка на спускащата се към морето Стара планина. Природата в региона е богата и има много възможности за излети.

Гостите на града могат да се разходят и да открият прохлада и отмора по трасето на екопътека „Калето”. Тя свързва северозападните покрайнини на град Обзор и средновековната крепост „Калето“, откъдето идва и името на екопътеката. Общата дължина е малко над два километра, което прави пътеката подходяща за разходка пеш с цялото семейство. Маршрутът пък може да ви отведе до Кадън чешма, откъдето извира чиста планинска вода, според легендите – животворна и лековита. Възможността за съчетаване на планина с море винаги е в плюс, особено ако разполагате с по-кратка отпуска, защото дори в един ден може да се съчетае както плуване в топлите и чисти води на морето, така и разходка край гората в близост до планината.

Обзор предлага множество възможности за забавления. В района на плажа има разнообразни заведения, включително ресторанти с изглед към морето, които предлагат както традиционни морски ястия, така и по-елегантни гурме предложения. След приятната вечеря, гостите могат да се насладят на спокойна разходка по крайбрежната алея, където ще се потопят в атмосферата на морския бряг под звуците на вълните и вечерния летен бриз.

Гостите на Обзор имат възможност да се отдадат на пълен отдих и релаксация в парк „Обзор“. Неговите прекрасни зелени площи радват родителите и техните малки деца, а разнообразието от детски атракции - площадки, въртележки и водни колела, които малчуганите със сигурност ще пожелаят да изпробват, допринасят за доброто настроение на посетителите.

Центърът на курорта предлага изобилие от възможности за разходка. Той впечатлява с поддържан пapĸ c фoнтaни, лятно ĸинo и мecтa зa oтдиx, чийтo ocнoвeн aĸцeнт ca ocтaнĸитe нa aнтичния гpaд Xeлиoпoлиc и фpaгмeнти oт пocтpoeния пo-ĸъcнo pимcĸи Xpaм нa Юпитep.

Със сигурност Обзор ще зарадва и почитателите на културно-историческия туризъм, защото курортът е едно от най-интересните и древни селища в исторически план, намиращи се на брега на морето. За това свидетелстват и многобройните архитектурни и керамични фрагменти, които са открити в района, както и останките от крепостни стени. Артефактите показват, че Обзор е наследник на хилядолетна, пъстра история. Първото селище по тези земи е тракийско, а името му е било Навлохос. Елините основали тук Хелиополис (Слънчев град) през I хилядолетие пр.н.е. По-късно тук се е намирала лятна резиденция на византийските императори. Римляните издигнали храм на Юпитер и построили крепост, която да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунав.

Днес в малкия парк на Обзор са изложени останки от колони, капители и статуи от римския Храм на Юпитер. По-късно българите построили в района крепостта Козяк, чиито останки се намират на около 3 км от Обзор. Руините на крепостните основи и останки на кули по ъглите личат и в наши дни в местността Калето. По времето на Османската империя на тази територия възниква селището Гьозекен (Обзор на турски). Любопитен факт е, че през 1934 г. името на селището  било заменено с Козяк град. Две години по-късно - през 1936 г., името се променя на Обзор. Изминават почти 50 години, когато през 9 септември 1984 г. Обзор официално е обявен за град.

Крепостта Козяк

Една от най-популярните забележителности в град Обзор е крепостта Козяк. Тя се намира в околностите на село Дюлино. Смята се, че крепостта се е състояла от две части. Предната, която се счита за по-достъпна, е имала формата на неправилен шестоъгълник. В североизточния ъгъл пък личат останките на петоъгълна кула. Долната част на крепостта е с четириъгълна форма с дължина около 160 м и ширина около 75 м. Цялостно погледнато укреплението има неправилен правоъгълен план с размери 210х75 м и площ от 15.1 дка. Считало се е също, че от посоките юг и североизток, крепостта е била по-уязвима за атаки.  За това вярване говори и по-различната архитектура на укрепленията от по-уязвимите посоки, които са по-солидни в сравнение с другите. Освен това към североизточната страна е била издигната кула за допълнителна защита. На южната страна се намирал главният вход на крепостта, като историците вярват, че той вероятно също е защитен от крепостни кули.

В днешно време укреплението е силно обезличено, като само на източната стена се забелязват запазени отделни участъци от градежа, съставен от местен, ломен камък, споен с бял хоросан. Забелязват се също участъци, с изобразяване на лица, но те са силно видоизменени от първоначалния им вид и не могат да бъдат определени на кого принадлежат. През годините крепостта често е била окупирана, провеждали са се множество битки между българи, савойци (войници от Савойското графство, 1003 – 1416 г.) и други.

Но освен с ожесточени битки, крепостта става известна поради своята добра локация, подходяща за търговия. Регистрирана е върху морски карти от ХIV-ХV в. Пристанището ѝ било добре известно на венецианските и генуезките мореплаватели, които в мирни времена разтоварвали тук основно дрехи и изнасяли с корабите си дървен материал, вино, пшеница и ечемик.

Друго, с което прави впечатление град Обзор, е близостта му до

нос Емине,

който бележи края на Стара планина. Там морето и скалите се срещат отново и създават спиращи дъха пейзажи, които ще се харесат на всички любители на природата, бурното море и фотографията.  Нос Емине е едно от най-познатите и любими места по Българското Черноморие. Освен красивия пейзаж, който природата е сътворила в продължение на хилядолетия, на самия нос е изграден един особено привлекателен черноморски фар, който придава допълнителен щрих към гледката. Той е открит на 15 декември 1880 година, а кулата му е висока 9.4 метра.

Нос Емине е най-източната част на Стара планина и разделя условно Българското Черноморие на северно и южно. Той е крайната точка от международния туристически маршрут Е-3, свързващ Атлантическия океан и Черно море. Българската част от маршрута Е-3, е по-популярна като Ком-Емине. През лятото всичко наоколо е зелено и покрито с цъфнали цветя и билки, а цветовете им отлично прилягат на фона на скалите и синьо-зеленото море.

В близкото село Емона е роден тракийският цар Рез. Тази любопитна теория се базира на текст, който може да се открие в известното произведение на Омир – „Илиада“. В близост на носа, е била и Палеокастро /Стара крепост/. Днес от средновековната крепост Емона почти няма останки. На около километър от носа се намира и манастирска черква "Свети Никола". Макар обявена за паметник на културата, тя отдавна е разграбена и изоставена. Част е от някогашен манастир "Св. Никола", създаден около Х в. По-късно през 1805 година бил разрушен от кърджалиите, но в последствие възстановен. Преди няколко години единствените запазени останки от манастира, които всъщност представляват част от църква, са реновирани външно. Достъпът до църквата обаче е ограничен.

В землището на село Емона се намира и

защитената местност Иракли,

която е популярна със своята природа, в частност редките растителни видове, които могат да се видят, както и редките видове птици, които гнездят в местността. Любопитен факт е, че площ от 42,3 хектара, част от местността Иракли, е обявена за защитена местност, за да опази типичните крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове, вписани в Червената книга на България и защитени от Закона за биологичното разнообразие. Сред тях са пясъчна лилия, морски ранилист, пясъчна млечка, татарски млечник, морски ветрогон, понтийска ведрица и много видове птици.

Плажната ивица на Иракли попада в непосредствена близост до едноименната защитена територия. Мястото се посещава от предимно млади хора и семейства с деца, които са любители на тишината и спокойствието по време на своята лятна почивка. Плажът е чист и широк, граничи с източните склонове на Стара планина, където са разположени сенчести лагери за палатки, хамаци и обособени огнища. Липсва всякаква инфраструктура. Поради своята статут на защитено място, Иракли често привлича любителите на природата, които са отдадени на изкуствата – художници, музиканти и др. Именно те споделят, че тук усещат връзката си с природата по-силно.

Град Обзор е от онези курорти по българското Черноморие, който предлага едновременно спокоен отдих за цялото семейство и развлечения за по-младите туристи, умело съчетани в безупречна симбиоза в близост до плажа и морето, за да осигурят Вашата незабравима лятна почивка.

Йоана Шомова

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма