Турагенции

Онекс тур стартира екскурзиите в Кападокия през септември

  12.07.2023 17:30  
Онекс тур стартира екскурзиите в Кападокия през септември

Кападокия беше една от най-посещаваните дестинации сред българите през пролетта и през миналата година. Интересът продължава да нараства и все повече туристи избират да се насладят на балонената феерия, която дестинацията предлага. Традиционно наистина балоните, които се извисяват над красивия пейзаж по изгрев слънце, са най-популярната атракция. Но всъщност Кападокия крие много природни и исторически забележителности, за които повечето хора дори не подозират.

Затова и 

туроператорът “Онекс тур” 

избира да предлага както традиционни за дестинацията преживявания, така и по-малко известни. Четири и петдневните им програми от София и Варна определено ще се превърнат в хит през есента. Полетите от София за Невшехир ще се провеждат всеки петък от 1 септември до 3 ноември 2023 г., както и всеки понеделник от 4 септември до 30 октомври. От летище Варна групите също ще отпътуват в понеделник и петък в периода от 16 до 30 октомври и от 13 октомври до 3 ноември.

Цените започват от 295 евро на човек и включват самолетен билет София – Невшехир – София с директен чартърен полет и включени летищни такси, ръчен багаж до 7 кг и чекиран багаж до 20 кг, трансфер летище – хотел – летище, 3/4 нощувки в избрания хотел на съответната база изхранване, обслужване в Кападокия с лицензиран екскурзовод на български език, медицински разходи при болест и злополука на туриста със застрахователна компания „Евроинс“ с покритие 10 000 евро и асистанс.

Пътуването започва с посещение на Учхисар (Uçhisar). Това е малко градче, което се намира на най-високата точка в Кападокия на 5 км от Гьореме и на 7 км от Невшехир. На върха се намира замъкът Учхисар, откъдето се открива невероятна гледка към околността с множество скални домове. Много от тях са непроходими и не могат да бъдат разгледани. В замъка има и скални църкви - може би поради близостта му с Гьореме -  национален парк под егидата на ЮНЕСКО, известен със своите фрески и скални църкви.

Програмата за деня ще завърши с посещение на град Аванос, където все още се практикува грънчарство, спазвайки традициите от древността. За изработката на характерните червени грънчарски изделия се използва пръст от наносите на Червената река.

В следващите два дни туристите могат да изберат между 

допълнителни организирани екскурзии 

или да разглеждат Кападокия самостоятелно. “Онекс тур” са планирали обиколка на Гьореме -  поклонническо място под егидата на ЮНЕСКО, известно с уникалните по красотата си пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци. Туристите ще бъдат възхитени от изсечените от камък гостни и спални, манастири и църкви. Ще могат да видят и светини на православна Византия - школата на свети апостол Павел, стенни образи на православни светци, библейски сюжети в древни фрески.

Друго място, което си заслужава да се посети, е долината Паша Байлар – природен феномен с “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра и център за обучение на монаси. В района на тези забележителности се намират и няколко занаятчийници за производство на килими. “Онекс тур” са организирали и посещение в една от тях за всеки, който желае от близо да се запознае с процеса на производство.

На следващия трети ден от програмата се предлага допълнителна екскурзия до подземния град Каймаклъ, Юргюп, Орта Хисар и Мустафапаша. Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии - впечатляващи помещения, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители. Това определено е една от най-впечатляващите гледки в световен мащаб и дава уникална перспектива върху човешкото развитие.

Разбира се, туроператорът е подготвил и по-традиционни дейности като летене с балон и вечеря с местни специалитети и фолклорни танци. Друг интересен обичай е мистичната церемония, наречена “въртящи се дервиши” с хипнотизираща молитва и божествено служение, в един от приказните керван – сараи. Всеки един вариант помага на туристите да се докоснат до бита и културата на местните.

В последните дни от екскурзията българите ще има възможност да се насладят на свободното си време и да разпуснат. За ентусиастите обаче туроператорът се ангажира да организира още допълнителни екскурзии на място.

Кападокия крие много красиви гледки и хиляди възможности за вълнуващи преживявания. Този турски регион е сред най-обичаните от туристите и идеално съчетава високо качество на услугите, интересни забележителности и изгодни цени.

Йоана Шомова