Турагенции

Туроператорите искат МОН да осигури още средства за орязаните ученически екскурзии

  14.07.2023 11:36  
Туроператорите искат МОН да осигури още средства за орязаните ученически екскурзии
Учениците ще ходят и на море по програмата на МОН
  Мирослав Иванов

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) настоява Министерството на образованието и науката (МОН) да осигури допълнително средства за орязаните безплатни ученически екскурзии по Националната програма „България-образователни маршрути“. Това обяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на ОБТ. „Проблемът е, че първоначално проекти на училища са одобрени от Регионалните управления на образование, а след това получават съобщения, че не достигат средствата, за да бъдат финансирани“, обясни тя. Заради намалените средства се проваля лятната ваканция на близо 2000 ученици от цялата страна. „Разочарованието сред децата и родителите е огромно, защото едни ще отидат на екскурзии, а други се оказват дискриминирани“, подчерта Илиева. Според нея недоволството сред родители, ученици, учители и бизнеса е огромно. 

От ОБТ са изпратили писма до МОН и до Министерството на туризма за ситуацията. От МОН обясниха пред TravelNews, че програмата за ученическите екскурзии е заложена от служебното правителство. Първоначално нейният бюджет е бил в размер на 22 млн. лв., след което служебният кабинет изненадващо и без основание намалява средствата на 13 млн. лв.  

Критериите също са направени от предишния екип на МОН, като единственото изискване е предимство да получават училищата с подадени заявления по реда на постъпване, казаха от МОН. Това означава, че парите стигат само за подалите най-рано и най-бързо. Сегашният екип на министерството ще работи в бъдеще да бъдат създадени нови критерии. От МОН допълниха, че всички класирани проекти ще бъдат финансирани. Общо 27 099 ученици от 400 училища от цялата страна ще отидат на екскурзии. 

Програмата беше отворена месец юни 2023 г. и училищата, спазвайки всички изисквания, подадоха своите документи за одобрение, започна селекция на ученици според заложени критерии, сключиха се договори с туроператори, превозвачи, а те от своя страна според изискванията на училището изготвиха маршрути, заявиха екскурзоводи, аниматори, и спрямо заложените и одобрени от РУО по места, направиха нужната организация по пътуване, лагеруване и отдих, обясни Павлина Илиева от ОБТ. Проведени са учителски съвети и родителски срещи за одобрение на училищния колектив и родители, които ще пътуват с децата. 

Цялата тази машина е задействана бързо, поради факта, че вече училищата имаха опит по предишната програма „ Отново заедно“ (по време на Ковид пандемията), която за разлика от тази, премина при стройна организация от страна на туроператорите и МОН, опазено беше здравето на децата, без пътни произшествия и оплаквания. Всяко училище, подало формуляр по новата програма „България-образователни маршрути“ с приложените документи в рамките на разумния срок и одобрен от РУО, очакваше одобрение и финансиране от МОН. Всичко това се случи в края на учебната година и организацията за морските и планинските лагери изискваше експедитивност от страна на директори, РУО, хотели, хижи и туроператори, каза Павлина Илиева. 

В последните дни от месец юни идва разочарованието на всички с получено в училищата електронно съобщение, без име, подпис и лице за контакт, което гласи: 

„Вашето училище не е предложено за финансиране по Модул 1 от Националната програма „България – образователни маршрути“, поради изчерпване на финансовия ресурс. Това съобщение е автоматично изпратено от платформата на НП „България- образователни маршрути“. Моля, не отговаряйте на него“. Екип на НП „България-образователни маршрути“. 

В неведение изпадат директори на  училища, туроператори, туристически агенти, превозвачи, хотелиери, ресторантьори, аниматори, екскурзоводи как така в рамките на не повече от 20 дни са похарчени заложените 13 милиона лв. за отдих на децата и ще получат ли яснота къде отидоха парите? Как наново е отворена системата за подаване на формуляри от училища, щом няма средства? За кой пореден път ние ще съсипем всичко около децата, техния отдих, учителите, родителите и всички по веригата? Не на последно място що за обратна връзка е електронно съобщение от Министерство на образованието без подпис и печат, за да не знаят всички, кой взима решения, защо и има ли нередности или нелигитимност от страна на училищата, коментира Павлива Илиева. 

Ситуацията е лавинообразна и до тук има следната черна статистика и отказано финансиране: 

- Туроператор „Майорка София“ ООД - 160 човека лагер море 

- Туроператор „Васи“ ЕООД – 900 човека лагери море и планина 

- Турагент „Роялити Травел“ – 304 човека лагер море и образователни екскурзии 

- Туроператор „МИНИ“ - 348  човека образователни  екскурзии, лагери на море и планина 

- „Диана холидейс“ - 148 човека - образователни екскурзии  

Националната програма „България – образователни маршрути“ е нова и е насочена към провеждането на образователни маршрути с цел активно учене и извън училище. Всеки ученик може да бъде включен в група един път за периода на изпълнение на програмата по тематичните направления: история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти, за да се даде възможност за участие на повече ученици.  

Модулът предвижда провеждането на образователни маршрути с продължителност от 2 до 5 дни до обекти по избор от одобрен списък от МОН, както и други обекти по избор на училищата в съответствие с техните образователни интереси и специфика. Бенефициенти на средствата по модула са държавни, общински, частни и духовни училища, както и български държавни училища в чужбина и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН. 

Мирослав Иванов