Хотели

Част от хотелиерите очакват в края на сезона да са на ръба на оцеляването

  14.07.2023 18:11  
Част от хотелиерите очакват в края на сезона да са на ръба на оцеляването

Летният сезон е изключително труден и очаквам в края му част от хотелиерите да са на ръба на оцеляването, прогнозира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАи председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев в интервю за БНР-Варна. От браншовата органзицаия прогнозирахме подобен сценарий още преди започване на активния летен сезон и от години предупреждаваме, че сезонът вече продължава средно 40-50 дни, което е крайно недостатъчно за инвеститорите. Причина за спада освен поредицата от кризи е и липсата на политическа воля от страна на държавата да развива и подкрепя туристическият сектор, както го правят нашите конкуренти, а и основните европейски дестинации, тъй като техните политици са наясно, че този бизнес е един от най-лесните и бързи начини да се напълни държавната хазна, носи повече приходи, тъй като по същество представлява износ на място и е сред секторите, които при подходящи мерки най-бързо се възстановяват от кризи и изтеглят след себе си и другите индустрии, обясни Щерев.

Основното притеснение на хотелиерите е липсата на политическа воля за решаване на проблемите на туризма, подчерта Щерев. На практика туризмът не е приоритет на държавата.

За съжаление управляващите успяха да „изгонят“ немските туристи, след като не спазиха обещанието си да финансират с 35 евро всеки турист, пристигнал с чартърен полет у нас.

Простата сметка показва, че при липсата на руски пазар, на украински гости, на туристи от Литва, Латвия и Естония, отливът на гостите от основния немския пазар в крилата на сезона, нма как да очакваме други резултати. Това са пазарите, които имат традиционно дълъг престой – средно 10-12 дни. Тези туристи са буквално незаменими. Наистина, ние чакаме и сме доволни от факта, че много румънски туристи избират България за морска ваканция, но това са основно уикендови туристи. Същото се отнася и за българските туристи, които са сред най-желаните гости и ние от години настояваме за допълнителни стимули.

Както неколкократно предупреждавахме с този кратък сезон и с липсващи 1,5 милиона туристи няма как да достигнем нивата от 2019 г., въпреки бодрите прогнози за ръст от страна на управляващите сектора, обясни Щерев. Дори и по някакво чудо да дойдат тези към момента липсващи 1,5 милиона туристи, което е много трудно постижимо, особено в настоящата ситуация, това не би означавало автоматично и по-високи приходи. Реално приходите на хотелиерите стоят на същите нива, а разходите са се увеличили с около 30-40 на сто през последната година. Затова и хотелиерите са на ръба на оцеляване, а печалбата им много свита, ако въобще има такава. Тази печалба е необходима на инвеститорите е необходима за да инвестира в реновиране на обектите, в повишаване качеството на услугата, в задържане на персонала и т.н, както и да плащат за реклама, обясни Щерев. Затова трябва и да се спре с тази безумна практика на „преброяване на туристите“, независимо дали преди, по време или след сезона, тъй като този показател реално може да се използва само за ПР на политиците, но за бранша не е от основно значение, а е важно каква печалба ще остане на края на сезона в хотелиерите, за да могат те да надграждат и поддържат продукта.

Председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите в Златни Пясъци Георги Щерев е категоричен, че и непроверените твърдения за замърсяването на Черно море оказват своето влияние върху слабия сезон. Те малко или много повлияха, посочи, той и уточни, че няма отписвания, но има задържане на резервации.

Според Щерев българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции за туристическия сектор, тъй като бизнесът е принуден да работи в държава, съседна на такава, в която се водят военни действия. И това пречи изключително много на сектора, обясни председателят на БХРА. Той е категоричен, че управляващите трябва да потърсят варианти и да поискат от ЕК компенсации за туристическия бизнес заради загубите вследствие на близките военни действия.