Анализи Новини

Полина Карастоянова: Държавата трябва да поема 10% от почивката у нас за всеки българин

  17.07.2023 17:54  
Полина Карастоянова: Държавата трябва да поема 10% от почивката у нас за всеки българин

Туризмът не е само цена, той е емоция, преживяване, красива гледка и много други неща. С тези думи коментира повишаването на цените в морските курорти през новия сезон Полина Карастоянова, шеф на Националния борд по туризъм в "Пресечна точка" по Нова телевизия. Качеството е важно, не цената, подчерта тя. Според нея всеки българин трябва да си отговори какво му носи ваканцията в България и това ще му даде отговор къде предпочита да почива.

Карастоянова обясни също, че страната ни не може да се сравнява с Турция и Египет по отношение на туризма, защото в тези държави той се подпомага по много начини от държавата. Тя предложи също вариант какво да направят управляващите у нас.

Държавата трябва да осигурява ваучери за туристите, които почиват у нас. Тези ваучери трябва да поемат 10% от стойността почивката. Полина Карастоянова подчерта, че те не трябва да са само за социално слабите или пенсионерите, а за всички българи, дори и за тези, които дават по 10 000 лева за ваканцията си.

Ако държавата даде 500 млн. за тези ваучери, те ще се върнат двойно или тройно в бюджета, категорична беше Карастоянова. Тя също така подчерта, че държавата трябва да пази “като зеницата на очите си” природните и културни ценности на България, защото това са нещата, които създават качеството на родния туризъм.

По въпроса за цената на почивката у нас друг участник в предаването - Благослав Михайлов, създател на платформата “Стража”, изрази доста различно мнение. Той заяви, че след като постоянно у нас се говори за инфлацията, собствениците на туристически обекти вдигат безогледно цените и се оправдават с нея. “Вярно е, че цената не е за цаца и бира, а за цаца и бира на морето. Дали обаче морето е станало тази година 40% по-хубаво?”, попита риторично Михайлов.