Новини Събития

Приказката за Спящата красавица идва от замъка Д'Юсе във Франция

  19.07.2023 09:36  
Приказката за Спящата красавица идва от замъка Д\'Юсе във Франция
Замъкът Д\'Юсе е вдъхновил Шарл Перо
  Мирослав Иванов, Франция

Шарл Перо създава приказката Спящата красавица след посещение на замъка Шато Д'Юсе във Франция. Това е една от забележителностите по маршрута на замъците по река Лоара.  

Разположен е в покрайнините на гората Шинон, с изглед към брега на река Индре във френската община Юсе, Шато Д’Юсе е построен през 11 век първоначално като крепост. С течение на времето се превръща в бижу на ренесансовата архитектура, а по-късно в прекрасна резиденция.

Мнозина известни личност са гостували в покоите на замъка като Волтер, Шатобриан и Шарл Перо. Престоят на Шарл Перо е един от източниците на вдъхновението му, благодарение на което и до днес четем едни от най-прекрасните приказки.

Малцина от нас знаят, че една от любимите детски приказки – “Спящата красавица”, е народна приказка, преразказана от Братя Грим, а също и от Шарл Перо. Вдъхновен от замъка Шато Д’Юсе, Перо решава да напише своята версия на приказката за красавицата, която спи своя 100-годишен дълбок сън, орисана от злата кръстница.

Оригиналният замък е построен от камък и дърво от страховития викинг Гелдуин I. С течение на времето, замъкът губи своята военна и крепостна роля и остава лятна резиденция. През 15 век фамилията Еспинай го купува и започва реконструкции в изразен италиански ренесансов стил. В продължение на два века Шато Д’Юсе е техен дом. През 17 век замъкът става собственост на Луи Бернан дьо Валантине, който модернизира и също реконструира замъка по своя вкус и повелята на времето. Около него се обособява 600 хектара градина, проектирана от известния ландшафтен архитект на двореца Версай – Андре Льо Нотр.

Днес замъкът е собственост на семейство Блака Д’Улп, потомци на херцогинята на Дюра Дуериер, закупила замъка през 1802. Голяма част от Шато Д’Юсе е пример за стила, обзавеждането и мебелировката от 18 век.

Връзката със “Спящата красавица” също не е загубена. В специално обзаведените стаи са пресъздадени някои от основните сцени от приказката – кръщението на малката принцеса, моментът, в който се убожда на вретеното и моментът, в който чаровният принц я събужда от дългогодишния й сън. Стаите и фигурите са красиво декорирани, облечени в пищни облекла, характерни за 18 век, а декорите са повече от невероятни.

Мирослав Иванов, Франция