Анализи Събития

Световният съвет по туризъм прогнозира българският туризъм да заеме 7,4% от БВП

  21.07.2023 16:23  
Световният съвет по туризъм прогнозира българският туризъм да заеме 7,4% от БВП

Приносът на сектор "Туризъм" към българската икономика за 2019 г. е в размер на 14,789 милиарда лева или 9,9 на сто. Очакванията на Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC) за 2023 г. е да бъде 7,4 на сто или 11,440 милиарда лева. Това показват данни от Доклада на WTTC за икономическото въздействие върху сектора за 2023 г., оповестени на форум днес, съобщиха организаторите му.

WTTC прогнозира 14,8 на сто ръст за 2023 г. (-26,9 на сто спрямо 2019 г.) на парите, които харчат чуждестранните туристи в България, и 4,1 на сто (-0,2 на сто спрямо 2019 г.) на похарчените от българите суми. През 2019 г. 10,184 милиарда лева са били похарчени от чуждестранните гости в страната, а от българите - 1,403 милиарда лева, а през 2022 г. съответно - 6,485 милиарда лева, и 1,345 милиарда лева. 

Данните бяха представени на форума "Говорят лидерите. Предизвикателства и възможности в туристическия сектор" в новооткрития Hyatt Regency Pravets Resort. Събитието събра водещи фигури от туристическата индустрията и експерти, които се включиха в дискусии за настоящото състояние на туристическия сектор и неговите перспективи. Със специалното участие на Джулия Симпсън, президент и изпълнителен директор на WTTC, форумът има за цел да дефинира проблематиката, както и да осигури трибуна за иновативни идеи и да положи основите за растеж на туристическата индустрия.

В събитието участваха Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020), която бе модератор на дискусиите, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Такуя Аояма, вицепрезидент "Развитие" на "Хаят интернешънъл" (Hyatt International) за Европа, Близкия Изток и Африка, Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG, Сийка Кацарова, президент на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и Живко Иванов, вицепрезидент на БСБСПА. 

"Секторът на туризма в България показа забележителни резултати във възстановяването след предизвикателствата вследствие на пандемията. Страната Ви не само продължава да създава сигурна и привлекателна среда за туризъм, като се развива и надгражда, но има и огромен принос към положителното развитие на сектора в целия регион. Българските морски дестинации като Слънчев бряг преживяват нов подем по отношение на популярност сред туристите, както и привличане на нови групи туристи, които са в търсене на атрактивни дестинации. Природните дадености на страната Ви се простират отвъд широките плажни ивици и красивите планински пейзажи, които предлагат отлични условия за практикуване на ски и зимни спортове", каза Джулия Симпсън по време на събитието. 

"По време на форума фокусът ни бе поставен върху предизвикателствата, пред които е изправена туристическата индустрия, а дискусиите обхванаха стратегии за преодоляване на препятствията и възползване от потенциалните възможности, както и нови подходи и иновативни решения, с които сектор туризъм да разгърне пълния си потенциал", заяви Николина Ангелкова. 

Сред предизвикателствата бе поставено и интегрирането на изкуствения интелект (AI), който прави революция в различни индустрии, включително туризма. "Приложенията трансформират начина, по който пътешествениците планират своите пътувания, взаимодействат с дестинациите и получават персонални препоръки. AI позволява персонализирани маркетингови кампании, като сегментира клиентите въз основа на техните предпочитания, демографски данни и поведение, както и системи за динамично ценообразуване, които регулират цените в реално време въз основа на различни фактори, като търсенето и наличността", обобщава Николина Ангелкова. 

"След многомилионен капитален ремонт и успешно прoмяна на бранда, днес отваряме Hyatt Regency Pravets Resort. Щастлив съм, че можем да споделим това събитие с нашите партньори – корпоративни и професионални, в рамките на нашата конференция за предизвикателствата и възможностите в туризма. Висока чест е участието на Джулия Симпсън, както и присъствието на Ирена Георгиева и Такуя Аояма. Получихме различни гледни точки от хора с различен професионален профил за този толкова интересен и обсъждан бизнес – туризма. Предстои откриването на фестивала Pravets Art Nights. Тази дискусия и предстоящият музикален празник задават тона за бъдещото развитие на Hyatt Regency Pravets Resort като пазарен лидер и предпочитано място за срещи и събития в България", каза Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG.

В рамките на форума участниците дискутираха дигиталната трансформация в областта на туризма, както и опростяването на процедурите за издаване на визи, което определиха като ключов фактор за развитието на туризма. Предимството на електронните визи, с които да се улеснят пътуванията и да се привлекат повече посетители трябва да бъде приоритет за правителствата. Сред новите тенденции в сектора е и това туристите да се интересуват все повече от влиянието, което оказват върху околната среда и да търсят дестинации, които дават приоритет на устойчивостта.

Събитието не само потвърди ангажимента на България към устойчивия туризъм, но също така е важна крачка за насърчаване на сътрудничество и иновации в сектора, отбелязват организаторите на форума.