Новини Транспорт

В Амстердам няма да се допускат круизни кораби в бъдеще

  22.07.2023 09:38  
В Амстердам няма да се допускат круизни кораби в бъдеще

Aмстердам гласува за забрана на круизните кораби в опит да намали притока на туристи и замърсяването. Съветът на нидерландската столица гласува в за ограничаване на големите круизни кораби да акостират в града, като целта е да затвори централния терминал за круизни кораби. Това заявява говорител на общината, цитиран от Bloomberg.

Амстердам има славата на едно от най-големите круизни пристанища в Европа, което приема стотици огромни кораби и около 700 000 пътници от круизи годишно. Страната разполага с други круизни терминали в Ротердам и IJmuiden. „Замърсяващите фактори, които идват с круизите не са в съответствие с устойчивите амбиции на Амстердам“, коментира Илана Рудеркерк, местен лидер на социално прогресивната партия D66, която представя предложението.По думите й те не се вписват в опитите за борба с масовия туризъм.

Решението идва след като градът се опитва с различни мерки да намали наплива от туристи и последствията от тях в град, известен със своя квартал на червените фенери и кафенет в които се продава марихуана.

Амстердам привлича 1 милион туристи всеки месец, а неселението на града е малко над 800 000 души.

Около 360 000 души от Обединеното кралство са посетили Амстердам през 2020 година

По-рано тази година града забрани пушенето на марихуана на открито в квартала на червените фенери. През март градските власти стартираха онлайн кампания, насочена към млади британски мъже, наречена „Стойте надалеч“, целяща да попречи на шумните посетители да развалят спокойствието в града.

През 2021 г. пък правителството на Италия въведе мерки за забрана на големите круизни кораби във Венеция, за да защити мястото от масовия туризъм.