Заведения

Ресторантьорите ще съдят клиента, платил 490 лева за три пържоли

  22.07.2023 19:33  
Ресторантьорите ще съдят клиента, платил 490 лева за три пържоли

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че ще потърсят отговорност по съдебен път от клиента, който през седмицата се оплака, че е платил 490 лв. за три пържоли в ресторант във Варна. От браншовите организации изпратиха съобщение до медиите, в което уточняват, че мъжът се е опитал да навреди на ресторанта, за да "получи своята минутка слава". Допълват още, че за всеки един подобен случай в бъдеще също ще завеждат дела предава "Дневник".

Ресторантьорските организации пишат в позицията си, че реакцията на медиите, отразили случая, е антиреклама за българския туризъм. Според тях "някои медии участват в своебразно състезание по очернянето на летния ни сезон".

Оплакване има и от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Вчера от КЗП обявиха, че извършват проверка в ресторанта във Варна, като уточниха, че са открити няколко нарушения. От комисията уточниха, че ценоразпис за 100 г., какъвто е случая с пържолите, е допустим само за много скъпи екзотични риби и други, които клиентът може да види на живо и са въпрос на индивидуална оферта към потребителя.

"Настояваме за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна. Настояваме за извинение от директора на КЗП за твърденията, споделени в национален ефир, уронващи престижа на целия бранш", пишат от организациите.

"Ресторантьорският бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да попитат", пишат в заключение от браншовите организации.