Новини Събития

КПКОНПИ ще търси нарушения при договорите на Летище София

  25.07.2023 17:40  
КПКОНПИ ще търси нарушения при договорите на Летище София

Софийската градска прокуратура възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери данни за нарушения при сключването на договори от Летище София.

Прокуратурата се е самосезирала вчера по медийни публикации.

Разпоредената проверка е заради информация, съдържаща данни за евентуално извършено престъпление от общ характер. Ще се проверява дейността по сключване на договори за правни и счетоводни услуги между Летище София и други дружества, и разходването на публични средства по тези договори, посочват от прокуратурата.

След приключване на проверката от КПКОНПИ наблюдаващият прокурор ще направи преценка дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Преди дни от Министерството на транспорта съобщиха, че ведомството засилва контрола върху изпълнението на концесията на Летище София.

„Това е стратегически за държавата обект с оглед на подготовката ни за влизане в Шенген и концесионерът е длъжен да изпълни всички изисквания към сигурността и граничния контрол“, заяви министър Георги Гвоздейков по време на среща с изпълнителния директор на фирмата концесионер Хесус Кабайеро.