Новини Транспорт

Нова авиокомпания в стил частен самолет ще лети до Малдивите

  26.07.2023 09:40  
Нова авиокомпания в стил частен самолет ще лети до Малдивите

Пътуването до Малдивите – архипелагът от 1000 острова край западния бряг на Индия, който е една от най-бляскавите плажни дестинации в света, винаги е специално.

Сега нова авиокомпания има за цел да го направи още по-специално.

Beond има за цел да създаде изживяване в стил „частен самолет“, като използва теснофюзелажни машини (вместо широкофюзелажните, които често се използват по маршрутите до Малдивите) и предлага първокласна кабина със специални седалки, споделящи компоненти с луксозните автомобили Ferrari.

„Искаме да създадем напълно ново нещо“, казва главният търговски директор на Beond Саша Фойерхерд пред CNN.

„Нарочно избрахме тази луксозна дестинация, която сама по себе си е малък рай и до която хората пътуват, за да се отпуснат и да прекарат времето си качествено. Искаме да гарантираме, че пътуването до там ще е комфортно.“

Базирана в Мале и стартираща полети през есента на 2023 г., Beond първоначално ще управлява малък флот от самолети Airbus A319, преди да премине към по-големия Airbus A321. Дубай и Делхи са първите две потвърдени дестинации.

В преследване на конкуренцията

Около три дузини авиокомпании в момента предлагат услуги до международното летище Велана - главния аеропорт на Малдивите близо до столицата Мале.

За да се конкурира с тях, Beond планира да избира внимателно дестинациите си и да води клиенти директно до острова, вместо да използва връзки, подобно на Emirates, Qatar Airways и Turkish Airlines.

„Насочваме се към летищата с големи зони на обслужване и към директните полети“, казва Фойерхерд. В Германия, например, Beond не би се насочил към Франкфурт – бизнес център, откъдето летят голяма част от конкурентите им.

Вместо това те ще отидат в Мюнхен, където конкурентите им са по-малко, но има и голям брой туристи, пътуващи за развлечение. На други пазари, като Азия, Beond планира да влезе в пряка конкуренция с други превозвачи, отличавайки се с по-високо качество на услугата.

„Малдивите са един от онези пазари, които могат да запълнят предимно икономичната класа на самолет“, казва Фойерхерд. „Но така дестинацията губи част от пътниците от висок клас - ако не намерят подходящ транспорт, те ще предпочетат да отидат другаде. Тук ние влизаме в играта“.

Beond ще предлага само 44 места на борда на своите Airbus A319s, въпреки че машините побират до 156 пътници в конфигурация за икономична класа. В по-големите A321, които ще влязат в експлоатация през 2024 г., ще имат 68 места – обикновено те побират до 220 в икономична класа.

Това означава, че няма да има средни седалки – конфигурацията с два реда има за цел да осигури усещане за лукс и комфорт.

Проектирани от италианския производител Optimares, който прави подобни интериори за частния самолет Four Seasons A321, седалките споделят компоненти с LaFerrari - луксозен спортен автомобил, чиято цена е около 1.5 милиона долара при пускането му на пазара през 2013 г., а днес се продава за много повече на търг.

Конкурентна цена

Съвместно притежание на базираната в ОАЕ компания Arabesque и малдивската SIMDI, Beond има 50-годишно споразумение с правителството на Малдивите за изпълнение на полети до дестинацията.

Въпреки че планира да стартира полети през септември, авиокомпанията все още не споделя много за стартовите си дестинации, освен Делхи и Дубай, но Фойерхерд казва, че до края на 2024 г. приблизително 60% от трафика ще идва от Европа, откъдето ще се обслужват около 20 дестинации.

Азиатските маршрути ще включват Япония, Южна Корея и Китай, а Beond ще предлага и директни връзки до Австралия, започвайки от Пърт, както и до Южна Африка, първоначално до Кейптаун.

До края на 2024 г. авиокомпанията планира да експлоатира около дузина самолети, всички на лизинг, включително някои съвсем нови A321LR – версии за дълги разстояния на популярния A321.

Използването на теснофюзелажни самолети ще бъде необичайно по някои от по-дългите маршрути на Beond, които обикновено се обслужват от по-големи широкофюзелажни самолети, като Airbus A350 или Boeing 787.

Авиокомпании обаче са използвали тяснофюзелажни самолети и преди. La Compagnie - френски бутиков превозвач, свързващ Париж с Ню Йорк, има два A321LR в своя флот.

Частният самолет на Four Seasons също е A321LR. Междувременно, British Airways използва A318 – най-малкия самолет от семейството на Airbus A320, за полета си, предлагащ само бизнес класа, от Лондон до Ню Йорк.

И може би малкият самолет е ключът. EOS, Maxjet и Silverjet, предлагащи трансатлантически полети изцяло в бизнес класа, преди да фалират през 2007 и 2008 г., използват широкофюзелажни самолети.

Според Фойерхерд, по-малкият самолет няма да е проблем за повечето пътници, защото няма да е толкова „проветриво“ в кабината, но пък усещането за полет на борда на частен самолет ще е по-осезаемо.

„Вярвам, че предимствата и недостатъците наистина се изравняват“, казва той. „Не бихме могли да напълним широкофюзелаж с тази концепция – би бил прекалено голям. Пестим много разходи от машините с по-тесен корпус, което ни дава конкурентно предимство пред големите самолети.“

В резултат на това, цената на полетите на Beond ще бъде „атрактивна“, като билетите от Европа ще започват от около $3000, но ще се увеличават през пиковия сезон, който за Малдивите е от декември до април.

За сравнение, най-евтиният полет в бизнес класа от Лондон до Мале в пиковия сезон е $3133 с Etihad през януари 2024 г. От Франкфурт Oman Air предлага полети на цени от $2762 – по-ниски за пиковия сезон, отколкото тези на Beond извън сезона, но нито един полет не е директен.

Междувременно, Emirates в момента продава билети Дубай-Мале от декември до април следващата година на цени от около $3100 в бизнес класа. Няма директни полети от Делхи, но превозвачи, включително Air India, предлагат места в бизнес класа за суми от около $750 с една връзка.

„Не искаме да сме лидер по по отношение на цената“, казва Фойерхерд и добавя, че компанията предвижда повечето й резервации да идват от туроператори, а не директно от клиенти.