Събития

Приключенският туризъм в България се превръща в хит

  28.07.2023 16:43  
Приключенският туризъм в България се превръща в хит

Приключенският туризъм е генерирал 683 милиарда долара през 2022 година. Това представлява 30% от оборота в туристическия бранш. В този сектор са достигнати нивата преди пандемията от Covid-19.

Устойчивостта на туризма и намаляване на отпечатъка върху природата е важно както за фирмите, така и за туристите в този сектор, обяснява пред БНР Любомир Попйорданов, председател на сдружение "Планини и хора".

"Има осъзнаване и готовност този пазар да плаща повече. Въздействието на един приключенски турист върху икономиката на местната общност е колкото на пет други, отбеляза той.

"Връща се търсенето на пешеходния туризъм и трекинга. Сериозен акцент има и върху културата и културните преживявания. Планинското колоездене също е сред предпочитаните занимания"

В България този тип туристи оставят около 2000 евро в дестинацията, която са избрали. Те предприемат най-често едноседмични пътувания, в които се включват все по-възрастни хора.

Западна Европа и Средиземноморието са предпочитани за този тип туризъм, разказа Попйорданов. И у нас има няколко успешни предприемачи, които го развиват.

"Приключенският туризъм обаче продължава да не се разглежда с уважение и внимание от Министерството на туризма"

От друга страна, в момента българите масово се интересуват от приключенски туризъм, отчете той.