Анализи Хотели

Шкорпиловци е скритата перла на Северното Черноморие

  29.07.2023 11:30  
Шкорпиловци е скритата перла на Северното Черноморие
Шкорпиловци предлага широка и дълга плажна ивица
  Снимки: Bulgariatravel.org

Хората, които живеят до Българското Черноморие рядко избират да посетят плажа в големия град или на някои от популярните курорти. Често те избират по-малко известни места, които са запазили автентичността си. Шкорпиловци е едно от най-предпочитаните места сред местните, но през последните години става хит за всички българи.

Курортът се намира на едва 45 км от морската столица Варна. Той е сгушен в полите на източните дялове на Стара Планина. Това прави Шкорпиловци уникално място, което съчетава морския бриз със свежия горски полъх. Освен това природата в района е забележителна. Всъщност именно там се намира най-дългата плажна ивица в България – 12 км ситен пясък, на места достигащ до 120 м ширина, прекъсвана от спорадичната поява на красиви дюни.

Голямата плажна ивица

дава повече възможности както за спокоен отдих, така и за игра на забавни игри с цялото семейство като плажен волейбол, правене на пясъчни замъци, федербал и много други.

Селото е запазило традиционния си чар. Отсъствието на луксозни петзвездни хотели в никакъв случай не означава, че всичко е старо и неподдържано. Местните хотелиери и ресторантьори залагат на по-семпъл дизайн. Тази атмосфера прави курорта и идеална спирка за онези, които обичат да къмпингуват. Шкорпиловци предлага голям къмпинг с каравани, бунгала и палатки. Има възможности и за наемане на ваканционни вили, както и стандартни хотелски стаи.

За развлечение посетителите най-често избират разходки по дългата плажна ивица, където могат да се насладят на уникалните гледки, които девствената природа разкрива пред тях. Едно от любимите места за разходка на много от туристите, например, се намира в северната част зад плажа – уникалната защитена местност „Камчийски пясъци”. Разхождайки се в местността посетителите могат да стигнат и до обширните лонгозни гори по устието на река Камчия, където да се насладят на прохлада, осигурена от сянката на многовековните дървета.

Друга дестинация, подходяща за разходка в района, е на юг към Черни нос, най-северната точка на Стара планина. В близост се намира и резерват „Лонгоза“, опазващ редки растителни и животински видове, както и останки от четири антични селища. Това прави Шкорпиловци идеалната спирка за активния тип туристи. Тези, които предпочитат да не се отдалечават много от курорта могат да се отдадат на различни забавления.

Гостите на Шкорпиловци ще открият в близост до плажа както по-малки симпатични заведения за хранене и барове, така и по-големи ресторанти, предлагащи морски деликатеси според сезона, приготвени по традиционни рецепти, присъщи за региона.  Любопитно за Шкорпиловци е също, че в курорта се намира едно от малкото запазени летни кина в страната, което е едно от най-старите в България от този тип. Прожекциите в киното са предимно вечер, когато е по-прохладно и когато слънцето не е толкова високо, за да се вижда по-добре. Киното предлага на гостите български и чуждестранни продукции, както и известни анимации, подходящи за цялото семейство.

Разбира се, всички типично морски забавления си остават на лице - децата могат да прекарат цели дни в гмуркане, плуване и строене на пясъчни замъци. Пясъкът е мек, фин и чист, а пясъчните дюни придават още по-голям чар на плажа.

Правата брегова линия без залив превръща Шкорпиловци в едно от най-добрите места за

кайт и уиндсърфинг

по родното Черноморие. В комплекса има сърф училище, където малки и големи могат да се забавляват заедно, докато учат интересни техники за полет сред вълните. Близките морски градове също са вариант за еднодневно пътуване. Туристите могат да посетят Варна, Обзор или Несебър, които предлагат много възможности за развлечения и културен туризъм.

Макар и на пръв поглед Шкорпиловци (името идва от братята Шкорпил – чешко-български археолози, считани за едни от основателите на българската археологическа наука и музейно дело) да е със странно звучащо име и да не е сред най-познатите места сред българи и чужденци, курортът разполага с плаж, който е един от най-добрите по Българското Черноморие. Той е просторен и перфектен за туристи, които желаят спокойна почивка край дива природа, наслаждавайки се на уникални гледки.

Йоана Шомова

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма