Събития

Три министерства ще работят за ребрандиране на Варна

  01.08.2023 18:32  
Три министерства ще работят за ребрандиране на Варна

Във Варна се проведе работна среща за обсъждане на възможностите за съвместно развитие на иновации, туризъм и култура. Това се случи по инициатива на варненския кмет Иван Портних. В срещата участие взеха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на туризма Зарица Динкова и зам.-министърът на културата Виктор Стоянов.

Министърът на иновациите подчерта, че за първи път трите министерства си сътрудничат с местната власт в лицето на Община Варна за създаване на нов продукт и ребрандиране на Варна и на България като желана дестинация за иновации, с добавени стойност чрез ключови сектори като култура, творчески индустрии и историческо наследство.

Избираме Варна, както и някоя от другите общини, които ще се включат в мрежата от иновационни долини, защото имат потенциала за представят културата като ключов елемент за развитието на местните икономики и общества, подчерта министър Стойчева.

По думите й до края на годината ще стартира процедура за Подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия на стойност над 117 млн. лв. Един от приоритетите на програмата е подкрепа и развитие на творческите индустрии, за финансиране ще могат да кандидатстват и стартъпи.

Зам.-министърът на културата Виктор Стоянов заяви, че дълго време министерствата са работили “на парче”, затова приветства идеята на Министерството на иновациите и растежа за връщането на културата като индустрия с добавена стойност.