Новини Събития

Италианците започнаха да си носят храна от вкъщи на плажа

  03.08.2023 09:30  
Италианците започнаха да си носят храна от вкъщи на плажа

Заедно с чадъра, шезлонга и плажните кърпи, присъства и хладилната чанта. В Италия се върна обичаят да се носи храна за обяд на плажа. Причината е във високите цени на заведенията по плажовете. Поне 50 евро са нужни, за да се нахраниш прилично на плажовете в Италия, казват летовници пред телевизия РАИ, цитирани от "Хоризонт". 

Доказва го и проучване на Националната конфедерация на фермерите Coldiretti за област Тоскана. Хората не се отказват от слънчевите бани край морето, но приготвят храна от вкъщи - една мярка, въведена от тосканските семейства, за да се справят с повишението на цените на храните и напитките. Така, заедно с чадъра, шезлонга и плажните кърпи, присъства и хладилната чанта, което на по-възрастните напомня 60-те години на миналият век.

Според статистика на плажното меню, което италианците предпочитат да носят на плажа са: на първо място студени салати от ориз със зеленчуци, пиле или риба. Не липсват плодове. Coldiretti уточнява, че за италианците този начин на хранене на плажа е по-здравословен. Тенденция, подкрепяна от факта, че в Италия може да се разчита на широката мрежа от пазари за директни продажби от селскостопанските производители.