Новини Събития

От септември Гърция ограничава броя на посетителите на Акропола до 20 хил. дневно

  03.08.2023 12:25  
От септември Гърция ограничава броя на посетителите на Акропола до 20 хил. дневно

От следващия месец посещенията на Акропола в Атина ще бъдат ограничени до 20 хил. дневно, като в различни часови диапазони на деня ще бъдат допускани различен брой хора, заяви гръцкият министър на културата Ли́на Мендо́ни, цитирана от АНА-МПА.

Ограничителните мерки ще засягат всички, независимо дали става въпрос за индивидуални или групови посещения. Те ще започнат да се прилагат от 4 септември като част от пилотна програма, която цели да допринесе за сигурността на обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО и на служителите, както и да подобри преживяването за посетителите.

"Изготвя се график, според който от 8:00 до 9:00 часа сутринта в обекта ще влизат 3 хил. посетители. На втория час, от 9:00 до 10:00, посетителите стават 2 хил. и т.н.", уточни Мендони.

Няма да има ограничение за продължителността на посещенията, уточни АП. В тази връзка Мендони поясни, че хората, които идват с организирани екскурзии или круизни кораби, съставляват около 50 процента от дневния брой посетители и прекарват средно по 45 минути в обекта.

За продажбата на по-скъпи билети с обещания за по-бързо пропускане на входа, без изчакване на реда на опашката (т.е. билети от типа 'skip the line'), Лина Мендони подчерта, че за съответния археологически обект няма как да се предлага нещо подобно и предупреди, че става въпрос за измама, пише в АНА-МПА.

Министърът спомена и че като мярка срещу горещините на входовете на Акропола са монтирани засенчващи тенти, които вероятно ще се наложи да се използват и догодина.

Ограничения на броя на посетителите ще бъдат наложени и за други популярни археологически обекти в Гърция.