Новини Хотели

Горещото време напълни хотелите в Родопите

  04.08.2023 11:24  
Горещото време напълни хотелите в Родопите

Жегите напълниха хотелите в Пампорово, Чепеларе, Златоград, Девин и местата за настаняване в област Смолян през август, според информация от хотелиери.

Предимно български туристи избират планинската дестинация, бягайки от непоносимите горещини. Летният туристически сезон в региона закъсня, заради продължителните валежи и неблагоприятни метеорологични условия до началото на юли, но август се очертава като успешен, според представителите на туристическия бизнес в региона. Хотелиери прогнозират и удължаване на крилото на сезона през септември, съдейки по повишения интерес и продължаващите резервации.

Пампорово е пълно с туристи през август, информират от "Пампорово" АД. Основният туристически контингент в курорта са български летовници, пристигащи за две-три дневни почивки след ваканция на море или в търсене на по-прохладни места за почивка.

Велопаркът и приключенският парк в Пампорово са сред предпочитаните места за ваканционните групи. Чуждестранните гости, отсядащи в планинския курорт, са предимно неорганизирани туристи - основно турски, гръцки, сръбски. Немалка част от летовниците са българи, живеещи зад граница, предпочитащи да прекарат отпуските в родните курорти, уточняват от "Пампорово" АД.

Аржентинец, обикалящ България, който се настани в Чепеларе преди дни, е представител на нетипичните за региона туристи, информира Даниела Сивенова от Туристическия център в града. По нейна оценка хотелите в Чепеларе също отчитат по-сериозно оживление през август. Две нови туристически пътеки - до "Старата воденица" и към пещерно обиталище "Чая" са особено посещаваните атракции през сезона. Конна база в село Хвойна осигурява алтернативен начин за преходи в планината.

Силен е летният сезон в Златоград, заявява пред БТА инж. Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс. Външен и вътрешен басейн с минерална вода привличат бягащи от горещините летовници. Разхлаждащите програми на Етнографския комплекс за поредна година включват и пътувания до плажовете на Северна Гърция. За хотелиерите в Златоград септември отново ще бъде особено активен месец. Повишен туристически поток се очаква за традиционните Делюви празници, планинския ултрамаратон и различни други събития.

Екопътеката "Малката Кръстата гора" е сред търсените маршрути през това лято в Златоград, уточняват от общинската администрация. Пътеката преминава през четирите параклиса, разположени върху върхове край Златоград, образувайки мислен кръст.

Засилен е и туристическият поток в Баните, според информация от кмета на общината Павлин Белчев. В балнеоложкия център се строят два нови хотела - с четири и пет звезди, които се планира да бъдат готови следващата година. С тяхното завършване в Баните ще се предлагат по-луксозни туристически и СПА услуги.