Новини Събития

Вижте най-живописните плажове в България

  06.08.2023 10:24  
Вижте най-живописните плажове в България

Макар че търпи безпощадни критики - от чистота до обслужването и цените, българското Черноморие се слави с неоспоримо красиви, диви и спокойни плажове. За чуждестранните туристи България все още е една от най-добрите и бюджетни дестинации в Европа, впечатляваща с разнообразен пейзаж, величествени планини, реки и, разбира се, някои от най-хубавите плажове, предава dir.bg. За мнозина те са претъпкани, други изтъкват застрояването, но има и плажове, които все още носят романтиката и спокойствието. Дуранкулак, Кара Дере, Липите, са само някои от тях, днес ви представяме други, не по-малко красиви, и те само малка част от красотата на България, която е наша отговорност да пазим.

Болата

За мнозина това е един от най-хубавите плажове в България. Намира се на около 10 минути път с кола от Българево и на около 20 минути от Каварна. Живописният малък залив вероятно ще остане едно най-прелестните кътчета на Черноморието.

Обграден е с красивите типични за района червени скали, с издълбани в тях пещери. Плажът изглежда непокътнат и естествен и заради това, че в близост няма строителни дейности. През Болата протича река, която се подхранва от множество извори. На скалите ще видите и част от бивша военна станция. Заливът е и част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000.

Перла и заливите Мириус и Света Параскева

Плаж "Перла" край Приморско е място, където можете да се насладите на родното море в цялата му прелест. Районът около бившата резиденция на Тодор Живков винаги се е славил като едно от местата, където водата е кристално чиста. Заливът е плитък и когато морето е спокойно, можете да навлезете на няколко десетки метра навътре от брега и то все още да е до колене.

Плажът граничи на юг със Северния плаж на Приморско. Край него се простира красива дъбова гора, която е част от буферната зона на резерват "Ропотамо". В гората и на брега паркирането е разрешено и е безплатно. Къмпингуването обаче е строго забранено. Районът на бреговата ивица се охранява. Въпреки това там често можете да видите разпънати палатки. Може би защото изкушението да пренощувате именно тук - между гората и морето е голямо. Собствениците на палатките обикновено се оказват санкционирани часове, а понякога и минути след като са ги разпънали. Още по-зорко се бди за неспазване на забраните за палене на огън.

Районът на "Перла" е място, от което на север можете да поемете по няколко различни маршрута. Ако сте с високопроходим автомобил, можете да отидете до залива Мириус. Доскоро той бе едно от последните девствени и едновременно с това сравнително лесно достъпни места за плажуване. Макар тук вече да се настанили от мидена плантация, мястото е диво и прекрасно. Наоколо все още все можете да откриете малки закътани заливчета и скалисти брегове, където ще намерите спокойствие и тишина. Като "Света Параскева". Тук е опасно да се плува навътре, но можете спокойно да се къпете в плитчините.

Археологическите проучвания в тази зона показват, че църквата е била еднокорабна, с форма на кръст и с кръстокуполно покритие. До нея са открити останки от погребения, датирани във времето от десети до седемнадесети век, когато църквата е опожарена. Изследователите смятат, че тук е имало средновековен манастир. Може би именно споменът за него кара миряни да посещават мястото като свещено и да вярват, че то има чудодейна сила. Познавачите на местността разказват, че района често се посещава от иманяри. Те от край време търсят тук скритото имане на Вълчан Войвода.

Икантълъка

Известен е и като "Св. Георги" и "Бялата лагуна". Разположен е между Балчик и Каварна. За мнозина това е едно от най-живописните кътчета по цялото българско Черноморие. Плажната ивица е тясна, обградена от високи бели скали, които драматично се издигат над морето. Скалите са естествено местообитание за голям брой и различни видове птици, което от своя страна е предпоставка за развитието на орнитоложкия туризъм. Тук всяка година идват много хора да наблюдават и заснемат птиците и техните специални ритуали. За жалост се застроява все повече...

Арапя

Разположен е в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Заливът е характерен с чистите си и плитки води, които го правят безопасен за плуване. Плажната ивица се дели на две - малък плаж, който се намира в северната част на залива и по-голям в южната част. За любителите на морските спортове той е идеално място за сърфинг, гмуркане и морски риболов.

Силистар

На 5 км южно от Синеморец, по пътя за Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км, за жалост разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до един от най-красивите заливи по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит е със златист пясък.

За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, но гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие. Силистар е част от защитени зони "Странджа" за опазване на дивите птици и природните местообитания. По дюните и скалите наоколо гнездят редки и защитени птици като скален орел, черен щъркел и гълъб хралупар. Засега обстоятелството, че е защитена местност е предпазил Силистар от застрояване. Бъдете внимателни - има змии в гористите области.

Алепу

След опитите да бъде застроен и след като оцеля, той безспорно е един от най-спокойните и най-красивите плажове в България. Намира се на няколко километра от Созопол, в местността Лисиче блато. Известен е и като Шофьорския плаж заради непосредствената си близост до пътя Дюни - Приморско. Еколозите все още го определят като едно от последните незасегнати от строителството райски кътчета по българското Черноморие. Алепу е в уникална природна местност - лагуна-блато. Плажът е лиман, а дюните му са част от защитената местност Ропотамо. Населен е с множество защитени видове птици, сред които и морският орел, който се среща все по-рядко. В блатните води живеят и различни видове риби. Уникална за местността е пясъчната лилия. Плажът е любимо място и на нудистите.

Дължината му е близо 3 км, а широчината достига на места до 70 метра, поради което той е вторият по големина див плаж по Южното Черноморие. Огромните размери на пясъчната ивица и разположението - извън населено място - позволяват Алепу да е един от най-спокойните плажове в България дори в разгара на активния сезон и през уикендите.

Поморийска пясъчна коса

В миналото Поморие е бил остров, който чрез образуването на две пясъчни коси - на запад и на север - се е свързал със сушата. Днес езерото е отделено от морето от северната пясъчна коса, която е дълга около 5 км и широка 50 м. По протежението на тази пясъчна ивица са се сформирали пясъчни дюни, покрити със специфична растителност. Интерес представлява "черния" пясък, от който е изградена тази пясъчна коса, като цвета му се дължи на високото съдържание на железни окиси.

Местността е едно от малкото останали тихи и спокойни места по нашето крайбрежие, където можеш да чуеш вятъра, да наблюдаваш птиците и да се насладиш на пясъка, вълните и слънцето. За любителите на кайтсърфа тук е истински рай.

Паша дере

Паша дере очарова с дивата природа, чистите плажове и липсата на урбанизация. Това е перфектното място - тих и усамотен плаж, любима дестинация за онези, които търсят неподправени преживявания. Ивицата е широка, с дължина над 4 километра. Цялата местност "Лиман" е защитена, което е гаранция за чиста вода, гъмжаща от живот.

Над южната част на плажа е лиманът, обрасъл с тръстика и блатна растителност. Гористата местност зад плажа е чудесно място да прекарате горещата част на деня. Откритите води са предпочитани и за разходка с любителски плавателни съдове. Наоколо няма ресторанти и кафенета, така че e необходимо да се погрижите за хапване и достатъчно напитки.

Достъпът до плажа е възможен с автомобил - след вилна зона "Ракитника" се насочвате към газодобивната станция и недалеч оттам паркирате до пътя, а до плажа стигате след 20-30 минутен преход пешa. Ако сте любител на офроуд шофирането и автомобилът ви позволява, можете да продължите по черен път, на места с дълбоки коловози, още два-три километра и да стигнете до импровизиран паркинг, от който за 5 минути сте на плажа. За любителите на туристически преходи има маршрут с маркировка от кв. "Галата" с продължителност около два часа и половина.

Варвара

Китното селце не успя да се опази от застрояването, но все още остава далеч от тълпите. До плажа се стига по черен път, но пък мястото е толкова красиво. Пясъкът не е копринен, но водата винаги е чиста. Около селото има много скалисти заливи, предпочитани от хората за риболов и живописно гмуркане.

Езерец

Изключително чисто, тихо, спокойно и малко познато място. В неактивния сезон човек може да се окаже единствен посетител на плажа. Тъй като остава настрани от обичайните туристически дестинации, плажът на Езерец е запазил очарованието си и може да ви предложи много спокойствие и възможности за почивка в хармония с природата. Наблизо е и Кария - единственото официално рибарско селище в България.Къщите му са сякаш накацали по самия бряг, а на около километър от плажа се намира и красивото Езерецко езеро, откъдето идва и името на селото. Тъй като се намира на пътя на прелетните птици, познат като Via Pontica, езерото предлага много възможности за орнитологични наблюдения. Тук гнездят или си почиват огромно количество птици - диви гъски, пъдпъдъци, гургулици, диви патици, бекаси и още десетки видове редки и защитени представители на птичето царство.

Аркутино

Мнозина твърдят, че това е най - добрият и спокоен плаж, подходящ за посетители от всякаква възраст. Плажът на Аркутино се намира на север от Приморско, на около 50 км южно от Бургас и само 2.5 километра северозападно от устието на река Ропотамо. Районът е уникален с дивата си природа. Плажът се намира до природен резерват "Аркутино" - богат на острови, скали, пясъчни плажове, заливи, дюни, Аркутинското блато, гори и поляни. Мекият климат е идеален за разпространението и голямото разнообразие от растителни и животински видове, включително хищници. Езерото (блатото) на Аркутино е място за гнездене на множество птици, а също така притежава и няколко редки видове кактуси. Аркутино е единственото място в страната, на което може да видите диворастящ кактус от рода Опуция. Любителите на защитените пясъчни бели лилии трябва да посетят мястото през септември, когато цъфтят.

Велека

Не може да пропуснем този толкова великолепен плаж, въпреки нарастващата му популярност. Плажната ивица е дълга между 500 метра и километър и е широка до стотина метра. Всяка година ивицата е различна, заради действието на реката. Когато Велека е пълноводна част от пясъчната ивица изчезва и през пролетта се появява отново. Може да се каже, че всяка година попадате на един нов и различен плаж. Не забравяйте - тук не е подходящо за начинаещи плувци заради особените морски течения, които се завихрят поради вливането на реката в Черно море. Има уиндсърф училище, можете да опитате уменията си на каяк или SUP(падъл борд) като обикновено се предпочита реката.

Различният, но все още "малко див и красив"

Вероятно не бихте определили плажа на Албена като най-спокойните, но водата е чиста, а плажната ивица, която се простира на 3.5 км дължина и до 150 м. широчина, е с толкова фин пясък, че някои го сравняват с коприна. Брегът е полегат, а морето - плитко. Разнообразието от водни спортове, атракции и спортни площадки превръща Албена в любимо място, поне за чуждестранните туристи. Курортът от години носи гордо "Син флаг" - за чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът е свеж и ободряващ. Високото съдържание на кислород се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват "Балтата".