Анализи Новини Транспорт

Ръстът при бизнес пътуванията остава неуловима плячка за авиокомпаниите

  07.08.2023 18:34  
Ръстът при бизнес пътуванията остава неуловима плячка за авиокомпаниите

Дългоочакваното възстановяване на корпоративните пътувания в Европа продължава да се отлага. След края на пандемията от коронавирус най-големите авиокомпании в региона разчитат, че корпоративните пътници ще се върнат в небето. Но досега много бизнес клиенти не са се възползвали от възстановяването на пътуванията.  

Само преди две години главният изпълнителен директор на Deutsche Lufthansa AG Карстен Шпор смело прогнозира 90% възстановяване на корпоративните пътувания, като заяви, че хората са се уморили от видеоконференциите. Въпреки това най-голямата авиокомпания в Европа досега е възстановила само около 60% от обема на бизнес пътуванията преди Covid, а до края на годината очаква той да достигне 70%. 

British Airways наблюдава подобни тенденции. Луис Галего, главен изпълнителен директор на компанията майка IAG SA, казва, че напредъкът се случва "по-бавно, отколкото мислехме в началото на годината". 

Главният изпълнителен директор на Air France-KLM Бен Смит заяви, че не очаква френският вътрешен пазар някога да се възстанови напълно. 

"Няма да стигнем дотам", каза той.

"Пътуване за отмъщение"
Причините са различни, но събрани заедно те образуват стена от препятствия, които авиокомпаниите не са в състояние да преодолеят. Това е голямо предизвикателство, тъй като бизнес пътниците обикновено плащат повече, дори ако заемат място в икономична класа - летят с по-кратко предварително записване и избират по-скъпи билети, които им позволяват по-голяма гъвкавост.

Това ги прави по-доходоносни клиенти от пътуващите с цел почивка, които до голяма степен допринесоха за възстановяването на авиокомпаниите от дъното на Covid. Авиационните компании разчитат на завръщането на бизнес пътниците, тъй като бумът на "пътуванията за отмъщение", който задвижи сегмента на туристическите пътувания, започва да се разклаща.

В Германия по-малките компании, които съставляват сърцевината на промишлеността, се връщат на пазара, но големите играчи се оттеглят по начини, които изглежда имат структурен характер.

Zurich Insurance Group AG, компания със седалище в един от възловите градове на групата Lufthansa, заяви, че иска да задържи полетите на служителите си 70% под нивата отпреди пандемията като част от усилията си за намаляване на оперативните емисии.

По време на кризата големите корпорации намалиха бюджетите си за пътувания, за да оцелеят, и установиха, че лекотата и ефективността на софтуера за провеждане на конференции правят някои пътувания ненужни. Сега, когато са изправени пред инфлация на разходите и натиск за намаляване на емисиите на парникови газове, те не виждат необходимост да променят курса.

Въпреки че повечето авиокомпании не очакваха бизнес пътуванията да се възстановят напълно след пандемията, те прогнозираха, че ще достигнат до 85%, каза Нийл Глин, анализатор в Air Control Tower. Вместо това корпоративният трафик е около 60% в Германия, 70% в Япония и най-много 80% в САЩ. Това се дължи отчасти на културата на работа от разстояние, както и на съзнанието за въглеродните емисии и по-голямата информираност за благосъстоянието на служителите, каза той.

Притесненията относно бизнес пътуванията в Европа отразяват слабостите, наблюдавани в САЩ, където American Airlines Group Inc. и Southwest Airlines са сред превозвачите, които са направили промени, за да се адаптират към по-ниското корпоративно търсене. Главният изпълнителен директор на United Airlines Holdings Inc. Скот Кърби описа сегашното състояние като "бизнес рецесия" в САЩ, като същевременно изрази увереност в възстановяването на бизнеса. 

Главният изпълнителен директор на IAG Галего заяви, че корпоративните пътувания са се възстановили в по-голяма степен в испанската Iberia, отколкото в British Airways, тъй като испанските работници се връщат към работа в офиса по-рано от тези в Обединеното кралство. Той също така заяви, че по-дългите многодневни пътувания се възстановяват по-бързо, отколкото кратките пътувания на по-къси разстояния. 

Германски фирми
В Германия малките и средните предприятия, известни като Mittelstand, все още се нуждаят от пътувания, тъй като не разполагат с международни офисни мрежи, каквито имат големите мултинационални компании. Големите публични компании са изправени пред регулации и обществен натиск за ограничаване на ненужните пътувания, както и пред нарастващи изисквания за оповестяване на техните емисии.

По доходоносните маршрути към азиатските сили като Китай и Япония пандемичните ограничения по границите са отминали. Но забраните за достъп до въздушното пространство, свързани с нахлуването на Русия в Украйна, принудиха Lufthansa и други превозвачи да използват скъпи обходни маршрути, които удължават пътуванията и ги правят по-малко привлекателни за пътниците.

Въз основа на проучвания и отзиви на клиенти "прогнозираме увеличение на броя на пътуванията до края на годината", което ще се дължи на отварянето на вратите в Китай и Япония и на постепенното възстановяване на световната икономика, заяви Lufthansa в конферентен разговор на 3 август. Глин заяви, че трафикът в Китай е забавил някои темпове на възстановяване и все още има възможност бизнес пътуванията да наваксат изоставането си.

Смит от Air France-KLM заяви, че макар групата да е отбелязала увеличение на обема на бизнес пътуванията непосредствено след пандемията, ръстът на корпоративните резервации почти е спрял. Той изтъкна, че Air France винаги е имала висок дял на пътниците, пътуващи за свободното време в премиум салоните си, "и това се балансира доста добре с корпоративния трафик".

Авиокомпаниите заявиха, че виждат напредък. Галего от IAG очаква някои корпоративни клиенти да се върнат през това тримесечие, тъй като рискът от хаос на летищата през лятото намалява. Ръководителите са обнадеждени и от така наречените "bleisure" пътници, които съчетават почивката със служебни пътувания.

Безмитна търговия
Dufry AG, която управлява повече от 5500 магазина на летища, гари и бензиностанции по целия свят, наблюдава "постепенно завръщане" на бизнес пътниците, както и тенденцията за по-кратки почивки, които увеличават и без това силното търсене на стоки за свободното време, заяви в интервю главният изпълнителен директор Ксавие Росиньол Еспел. Това би трябвало да е достатъчно, за да компенсира евентуално забавяне на световната икономика през следващите тримесечия, каза той. 

Флагманският превозвач от Абу Даби Etihad връща двуетажните самолети Airbus A380 в опит да запълни премиум салоните с туристи. Деловите пътувания продължават да намаляват, каза Ед Фотерингам, вицепрезидент на Etihad за Европа и Америка. 

"Миксът е малко по-различен, така че вместо традиционните корпоративни полети отново се наблюдава микс от класически бизнес и ръст на МСП", каза Фотерингам, имайки предвид малките и средните предприятия. 

"Bleisure" пътуванията спомагат за увеличаване на бизнес трафика през лондонското летище Хийтроу, заяви напускащият главен изпълнителен директор Джон Холанд-Кей. Въпреки това корпоративните пътници са само 30% от общия брой на пътуващите до британския хъб, което е спад от 34% в сравнение с периода преди пандемията. 

"Може да имаме някои насрещни ветрове, но има и попътни такива, които ще надделеят", каза Росиньол от Dufry. "Особено в някои географски региони, включително Китай, където засега виждаме малки цифри, но знаем, че има само един път - ще продължава да нараства."