Новини Събития

В Гърция арестуваха собственици на заведения, разполагали шезлонги и чадъри незаконно

  08.08.2023 17:51  
В Гърция арестуваха собственици на заведения, разполагали шезлонги и чадъри незаконно

Гръцката полиция задържа 16 души на Йонийските и Цикладските острови за нарушаване на законите за ползване на морския бряг, предаде националната телевизия ЕРТ. Властите започнаха активни проверки по островите след разпространяването на „Движението на [плажната] кърпа“, което тръгна от остров Парос като протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи, предаде БТА.

Задържаните са собственици, управители или представители на заведения на островите Миконос, Сирос, Милос, Серифос, Закинтос, Корфу (Керкира) и Кефалоня. Те са разполагали чадъри, шезлонги, пейки и съоръжения по плажа на площи, за които нямат разрешение от съответните държавни органи, като някои не са спазили и наложената от закона минимална дистанция между шезлонгите.

Шестнадесетте души са задържани между 4 и 6 август, като от полицията информираха, че проверките ще продължат. Действията на правоприлагащите органи бяха допълнително мотивирани от инициативи на местни граждани по островите, които протестират срещу произвола по бреговете, за да има хубави, общодостъпни и безплатни плажове за всеки, който желае да иде до морето, без да му се налага да ползва платени услуги.