Турагенции

Най-големият туроператор в света излиза на печалба за първи път от началото на пандемията

  09.08.2023 15:38  
Най-големият туроператор в света излиза на печалба за първи път от началото на пандемията

Най-големият туроператор в света - германският концерн ТУИ (TUI), обяви днес, че за първи път излиза на печалба от началото на пандемията от Covid-19. Тя е постигната през третото тримесечие на финансовата година, което приключи в края на юни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Базовата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на ТУИ за периода възлиза на 169 милиона евро.

Приходите на корпорацията нарастват до 5,3 милиарда евро - с 19 на сто над 4,4-те милиарда евро, постигнати през същия период на миналата година.

Туроператорът отчита, че 12,5 милиона души са направили резервации за почивка или пътуване чрез него. Броят им през това лято до момента е с 6 на сто по-голям спрямо предходната година. Клиентите на ТУИ през този летен сезон харчат средно със 7 на сто повече за туристически пътувания спрямо 2022 г., посочва компанията.

Броят на резервациите е достигнал до 95 на сто от нивата, постигнати през лятото на 2019 г., преди да избухне пандемията.

По време на най-тежкия пандемичен период туризмът беше сред най-сериозно засегнатите от отлива на клиенти икономически сектори. Групата ТУИ успя да премине през кризата отчасти благодарение на германската държавна помощ в размер на милиарди евро, припомня ДПА.TUI