Транспорт

Вижте авиокомпаниите с най-много жалби за изгубен багаж

  10.08.2023 09:00  
Вижте авиокомпаниите с най-много жалби за изгубен багаж

Мнозина от нас си спомнят за ужаса, който ни обзема, когато с нетърпение чакаме на лентата за багаж, само за да видим как куфарът ни "пристига" в значително по-лошо състояние, отколкото когато сме поели на път. Ако изобщо е там.

За да хвърли малко светлина върху това как да избегнете това неудобство при следващото си пътуване, Forbes състави списък на авиокомпаниите, които са получили най-много оплаквания за изгубен или повреден багаж през последните пет години.

На първо място се нарежда нискотарифната авиокомпания Ryanair с над 950 оплаквания за багаж между 2018 и 2022 г., следвана от British Airways с 844 и easyJet с 565.

Органът за гражданска авиация, чиито данни са използвани в това проучване на Forbes, заявява, че авиокомпаниите са отговорни за покриване на загубите, когато багажът ви в багажното отделение изчезне или бъде повреден, и задължително трябва да търсите правата си.

Все пак трябва да се отбележи, че проучването не отчита броя на пътниците, които всяка авиокомпания обслужва.

Говорител на easyJet заявява пред This Is Money, че "случаите на закъснял или изчезнал багаж са изключително малко и докладите на World Tracer, независимата система, използвана от индустрията за проследяване на багажа, показват, че easyJet има едни от най-добрите резултати в индустрията".

Ryanair също оспорва методологията на проучването, като подчертава, че Forbes не отчита броя на пътниците. Ryanair извършва над 3200 полета дневно по повече от 230 дестинации и води в бранша с най-малко загубени чанти - една "неправилно обработена" чанта на почти 10 000 пътници - заявява техен представител.

Въпреки изявленията на авиокомпаниите, от Forbes са категорични. А експерти допълват, че има и многобройни случаи, в които пътниците не търсят правата си. Вижте 10-те авиокомпании, срещу които има най-много оплаквания през последните пет години.

Ryanair (954)

British Airways (844)

easyJet (565)

Wizz Air (552)

Norwegian (419)

Flybe (297)

Turkish Airlines (195)

Virgin Atlantic (182)

Tap Portugal (160)

Iberia (105)