Анализи Транспорт

Летищата в Бургас и Варна отчитат слаб ръст на пътниците във високия сезон

  10.08.2023 11:45  
Летищата в Бургас и Варна отчитат слаб ръст на пътниците във високия сезон

Летищата в Бургас и Варна отчитат слаб ръст на пътниците през месец юли, който в други години се води висок сезон откъм посрещане на чужди туристи. Това съобщиха за TravelNews от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Летище Бургас отбелязва едва 5% ръст на пътниците през юли в сравнение със същия период на миналата година. Пристигнали са 513 363 туристи, показват данните. Обслужени са 3368 самолета, което е само с 1% повече от 2022 г.

Летище Варна се справя по-добре с ръст от 15% за юли спрямо миналата година, като е посрещнало 292 966 пътници, което обаче е далеч от нивата на южната аерогара. Обслужени са 2033 самолета, което е с 13% повече в сравнение с юли 2022 г., съобщават още от „Фрапорт“.

Данните отразяват прогнозите на концесионера за по-малкото туристи от Германия и Западна Европа, както и липсата на такива от Руската федерация, Беларус и Украйна. От „Фрапорт“ подчертават, че пътниците остават сумарно за двете летища под нивата от 2019 г., преди Ковид пандемията.

Полша е най-големият пазар през тази година за летищата в Бургас и Варна, като изпреварва Великобритания. Полетите и пътниците от Полша до Летище Бургас са вече втори месец на първо място. Чартъри има от повечето големи градове в Полша, тъй като е голям интересът към Южното Черноморие – най-вече към Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Свети Влас и Созопол. Следват пътниците от Великобритания, Чехия, Германия е чак на четвърта позиция, а на пето място е Израел.

На Летище Варна първото място все още се държи от Германия, но Полша е близо до лидерската позиция. Следват Чехия, България (отчитат се вътрешните полети между София и Варна на „България Еър“ и „Раян ер“) и Великобритания. През тази година британските туристи са изключително малко по Северното Черноморие заради липсата на чартъри. Основно идват гости по редовните линии на нискотарифните авиокомпании. Интересна тенденция е, че чехите също преоткриха Българското Черноморие и вече излизат на трето място и на двете ни морски летища.

Д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, обяви пред TravelNews, че страните с положителен тренд за летищата в Бургас и Варна през 2023 г. ще са Полша, Чехия, Словакия. „Очакваме увеличение на пътниците от тези страни, дори в сравнение с 2019 г. През лятото на 2023 г. имаме още повече маршрути от Полша до Летище Варна и Летище Бургас", коментира той.

Франк Кванте се надява летищата в Бургас и Варна да достигнат нивата от 2019 г. чак през 2026 г. „Всички ние трябва да работим усилено и най-вече задружно в туристическия сектор, за да постигнем това“, допълни той.

Мирослав Иванов

Данни за трафика на Летища Бургас и Варна (юли 2023 г.)

Летище Бургас:

                                                  2023                  2022

Пътници:                            513 363                486 654    +5%

Самолетодвижения:            3 368                    3 319    +1%

 

Летище Варна:

                                                2023                     2022

Пътници:                             292 966               254 198    +15%

Самолетодвижения:             2 033                   1 799    +13%


 

Летище Бургас - Топ 5 пазари за м. юли:

  1. Република Полша
  2. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
  3. Чешка Република
  4. Федерална република Германия
  5. Израел

 


Летище Варна - Топ 5 пазари за м. юли:

 

  1. Федерална република Германия
  2. Република Полша
  3. Чешка Република
  4. Република България
  5. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

 

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД