Анализи

Морският курорт Бяла предлага отлични условия за спокойна почивка с цялото семейство

  15.08.2023 14:47  
Морският курорт Бяла предлага отлични условия за спокойна почивка с цялото семейство
Бяла привлича с красива плажна ивица
  Снимки: Община Бяла

Бяла е малък и спокоен крайбрежен град, който е разположен по Северното Черноморие. Курортът съчетава в себе си дива природа, чиста вода, отлична плажна ивица и атракции, които са чудесна предпоставка за релаксираща почивка както за хора, които желаят да прекарат своята отпуска по-далече от по-големите градове и курорти, така и за онези семейства с деца, които търсят тихо и спокойно място за отдих. Град Бяла е отлично позициониран – в посока север се намира на 30 км от друг популярен наш курорт – Шкорпиловци, а разстоянието до морската столица Варна, е малко над 50 км. В посока юг, Бяла се намира на по-малко от 9 км от любимия за много млади хора град Обзор. Но какво прави Бяла популярно и любимо място за отдих за българи и чужденци?

Главната атракция на Бяла

безспорно е плажът - красива и дълга ивица със златист пясък, привличащ семейства, млади хора и туристи от цял свят. Морската вода е спокойна и чиста. Постепенното спускане на брега  прави плажа идеален за деца, тъй като пясъчното дъно в близост до брега е плитко. Обширната брегова ивица предлага и много възможности за забавления. Освен релакс зони с чадъри и шезлонги за спокоен отдих, гостите на Бяла ще открият разнообразни възможности за практикуване на водни спортове. Сред най-популярните морски спортове, които се практикуват в Бяла са: ветроходство, кайтсърф или джет ски. Тук туристите могат да се забавляват индивидуално или с цялото семейство, карайки водни колела или разхождайки се с лодка, например. На брега е обособена и свободна зона за плажуване.

Това, което отличава плажа обаче, са

забележителните гледки към морето, бреговата ивица и широколистната гора в близост до плажа, които приковават замечтаните погледи на посетителите, събуждайки усещането за спокойствие, докато ги съзерцаваш.  

В западната и северната част на Бяла попадат източните склонове на Камчийска планина. Тези склонове се спускат плавно към морето и оформят живописни гледки за туристите, които обичат да се отдават на безмълвно съзерцаване на природата. Поради тази причина и повечето заведения на плажа в Бяла са ориентирани така, че да предлагат приказна гледка именно към скалите.  От друга страна гурме почитателите ще останат впечатление от деликатесите, които се предлагат от заведенията в Бяла. Традиционно през летния сезон ресторантьорите предлагат морски деликатеси, по утвърдени и модернистични рецепти за своите посетители, приготвени с пресен улов от Черно море и съчетани със свежи зеленчуци, предимно от български производители. Предлаганите коктейли също са на ниво и са предпочитаните питиета от плажуващите в по-горещите дни в близост до плажната ивица.

С прекрасния плаж с копринен пясък, чистата вода и живописната брегова ивица, през лятото градчето кипи от живот. Посетителите му залагат на лежерни разходки, обиколки по магазините и дълги вечери в ресторантите и баровете на курорта.

Децата с най-голямо нетърпение

чакат да посетят малкия градски лунапарк. Там могат да се забавляват на различни атракциони, сред които въртележки, виенско колело, блъскащи колички, стрелбище и батут. Близо до лунапарка се намира и Лятното кино на Бяла, което също е отличен вариант за приятна вечер с прожекции, като съдържанието е разнообразно – от актуални блокбъстъри и нови предложения, до анимации, подходящи за цялото семейство.

Сред любимите атракции в Бяла също така е и Зоопарк “Горица”. Той се намира директно на пътя Варна - Бургас и се разполага на цели 4000 кв. м. В зоопарка могат да бъдат видени представители на различни животински видове като паун, златен фазан, монголски фазан, щраус, патици, гъски, гълъби, кенгуру, лама, муфлон, дива свиня, елен лопатар, кон, пони, много зайчета, кози и други. В свой собствен дворец живеят и закачливи маймуни. Това определено е една от най-търсените атракции и предизвиква еуфория както в децата, така и у по-възрастните посетители.

Бяла ще угоди и на любителите на културно-историческия туризъм у нас.

Местният общински музей се радва на доста посетители. Музеят е създаден през 2012 г. с цел да опазва и съхранява материалните и нематериалните културно-исторически паметници, традиции и ритуали на територията на община Бяла за сегашните и бъдещи поколения. Макар да е открит сравнително скоро спрямо останалите музеи в област Варна, общинският музей в Бяла привлича своите посетители с модерна визия, изложби от съвременни артисти, както и старинни предмети, намерени в региона.

В Културния център са разположени експозиции от „Белите скали“, изложби и картинна галерия. Постоянната експозиция на музея проследява, чрез изложените предмети и артефакти, пълната хронология на проучванията в античната крепост на нос Свети Атанас, обект който за кратко време се превърна в успешен археологически и туристически парк на открито, предпочитано място за посещения, както за жителите така и за гостите на града. Освен това той дава поле за изява на местни артисти, които често представят пред жители и гости на Бяла своите творби, в т. нар. временни изложби.  

Отделете повече време за

Античната крепост на нос Свети Атанас,

която се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е сравнително нов. Крепостта е отворена за посетители за първи път през 2014 година след реализиран проект за реставрация и консервация. Още при влизане в обекта посетителите ще бъдат посрещнати от умален макет, който представя разположението на античното селище, намирало се на самия края на нос Свети Атанас.

По време на археологическите проучвания са открити три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, сгради с различно предназначение и може би най-значимият за науката обект – раннохристиянски сакрален център. Базиликата е трикорабна, едноабсидна, с притвор. „Корабите“ на трите части на базиликата са отделени чрез колони. Сградата е имала прозорци, а по време на проучванията са открити фрагменти от прозоречни стъкла. По стените се забелязват различни орнаменти, които са служели като украса, стенописи и флорални мотиви.

Силно впечатление прави възстановеният, богато украсен олтар. Той е бил изграден от висококачествени мраморни детайли – прегради, стълбчета, колони, бази и пр. В центъра, върху специално изградена основа, се е намирала олтарната маса. На място е разположено копие на оригиналната олтарна маса, открита „погребана“ в близост до абсидата на базиликата.

В задната част на възстановената базилика е изградена панорамна тераса, която открива пред погледа на посетителите живописна гледка към града и безкрайната морска шир. Открити и възстановени са две кръщелни помещения, едно от които е било използвано в два етапа. Кръщелна №1 е била изградена в притвора на базиликата. Стените ѝ са били богато украсени със стенописи. Била е използвана в първите години на покръстването на местното население - служила е предимно за покръстване на възрастни. Кръщелна №2 е била използвана в два етапа, като нейните форма и размери са променени според нуждите на местното население. Жилището на епископа – намира се южно от базиликата, като се счита, че е била изградена двуетажна сграда, която археолози и историци определят именно като жилище на главния епископ. След допълнителни проучвания сградата е консервирана.

Винарните в Античната крепост

Открити са три винарни, които подчертават историческите хипотези, че отглеждането на лозя и производството на вино е било едно от основните занимания на населението в крепостта и околностите. Най-добре запазена е винарна №1, която може да бъде определена като производствен и складов винарски комплекс. В тази винарна е разположена лостово-винтова преса, която е използвана за пресоване. За мачкането на гроздето се е използвала механична дървена конструкция, с каменна основа и вертикален винт с ръчка, захваната за неподвижна дървена хоризонтална греда.

За историята на Античната крепост се говори още от 1892 г., като братята Шкорпил – считани за основатели на българската археология, правят кратка бележка в своя опис за старините по Черноморското крайбрежие. Доста по-късно, през 1979 г., е проведена и археологическа експедиция в залива в близост до нос Свети Атанас от проф. Михаил Лазаров, който разкрива множество фрагменти от керамични съдове. Всички интересни артефакти, открити по време на тази археологическата експедиция, са съхранени в местния музей. Историческите артефакти са обогатени и от втора археологическа експедиция, през 2009 г., която е ръководена от ст. н.с. д-р Валери Йотов, н.с. Александър Минчев, гл. ас. Мария Манолова-Войкова. Със своята експедиция учените разкриват повече за самата крепост, която е била на нос Свети Атанас – за укрепителната система, водоснабдяването, за самата архитектура. Богатата и интересна експозиция представя историята на Античното селище на нос Свети Атанас. За пълна обиколка на Античната крепост ви е необходим малко повече от час. За пълно изживяване е препоръчително след крепостта да посетите музея в центъра на град Бяла.

Бяла е идеалното място за спокойна почивка на Българското Черноморие. С уютната си атмосфера и чудесния плаж, курортът наистина успява да убеди гостите си, че времето е спряло. Разходките из малкия град, живописните гледки, плажните забавления и възможностите за различни активности ще задоволят всеки вкус. Със сигурност Бяла ще се превърне в една от любимите ви летни дестинации по прекрасното Българско Черноморие.

Йоана Шомова

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма