Новини Транспорт

Туристическо влакче ще свързва Рупите и Хераклея Синтика

  16.08.2023 09:00  
Туристическо влакче ще свързва Рупите и Хераклея Синтика

Развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии ще вози туристи от перлата на Петрич Хераклея Синтика до църквата „Света Петка“. Общината в южния град обяви, че разработва проект съвместно с община Струмяни и НПО „Бизнес Информационен и консултантски център“, гр. Сандански, и партньори Струмица, Берово и НПО „Туристически съюз – Струмица”.
От община Петрич вече са подали проектна концепция за влакчето, като финансирането е по Териториалната стратегия на пограмата INTERREG VI-A- IPA „България – Северна Македония”.

Целта е да се разработят проектни концепции за развитие на атрактивен, всесезонен туристически продукт чрез интелигентни решения. Наименование на проекта е ”Low-Carbon InFinityTrail” (LIFT).  Основната дейност, планирана по проекта, е разработването на съвместен нисковъглероден туристически продукт, включително разработване на веломаршрут във формата на знак за безкрайност (веломаршрут „безкрайност“), свързващ Петрич, Струмица, Берово, Струмяни и обратно, преминавайки през новия ГКПП Клепало.
В рамките на проекта община Петрич ще осигури нова туристическа мобилност до основните обекти от туристически интерес – античния град Хераклея Синтика като конкурентоспособна туристическа атракция по средното течения на река Струма, планината Кожух и църквата „Св. Петка“. Туристическото влакче ще бъде оборудвано с мултимедийни съоръжения за увлекателни и информативни обиколки по време на пътуването, ще има платформа за хора с увреждания за осигуряване на равен достъп.
Влакът ще превозва туристи между три ключови туристически атракции. Ще бъде инсталирана зарядна станция на специално място за паркиране.
Дейността включва и изграждането на VeloHub на паркинга на античния град Хераклея Синтика. VeloHub ще се състои от обществена велостанция за саморемонт с възможност за зареждане на електрически велосипеди и навес за почивка, включително стоянки за велосипеди.
Електрическият туристически влак ще предлага удобен транспорт между туристическите точки, докато VeloHub осигурява основни удобства за велосипедистите.
Туристите ще се възползват от подобрено и по-достъпно туристическо изживяване, ще се насърчи алтернативната мобилност.
Общият бюджет на проекта се предвижда в рамките на 990 060,00 евро, без собствено финансиране, разпределен между всички партньори по проекта.