Новини Събития

Илин Димитров: На новия пост ще продължа да помагам на туризма

  16.08.2023 11:29  
Илин Димитров: На новия пост ще продължа да помагам на туризма

На новия пост е интересно. Ще имам възможност да продължа да работя за туризма, да продължа да участвам в част от политиките, които стартирахме и имаха добър ефект върху сектора. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Илин Димитров, секретар на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура и бивш министър на туризма.

"Благодаря на президента за възможността да участвам в екипа му. Отговарям за три сектора - туризъм, образование и култура. Те са взаимно свързани, един без друг не могат. Аз идвам от образователните среди и мисля, че ще мога да допринеса и за страната ни, и въобще за сектора да се развие напред", обясни той..

На въпрос защо Илин Димитров се е отказал от "Продължаваме промяната" той отговори: "Моят случай е същият като на Крум Зарков. Напуснах Националния съвет, тъй като не мога да участвам по закон в администрацията на президента, има законови ограничения, да бъда член на ръководни органи на партия. Така че няма как да ги съвместим нещата".

Във връзка с новия пост като секретар на президента и това какви предизвикателства и отговорности стоят на преден план, Димитров отбеляза: 

"На дневен ред в момента имаме няколко неща, които се случват в сектора. Първото и основно това е летният сезон – той си тече. Основното, което може би е най-важно да се каже, че в момента летният ни сезон се развива по начина, по който трябва за месец август: Плажовете са пълни, хотелите са пълни, нещата се случват. Очаквахме един по-силен сезон, всички данни бяха много обнадеждаващи", каза още Димитров.

Относно политиката на настоящия министър на туризма Зарица Динкова, Илин Димитров заяви: "Един министър се оценява след стотния му ден, г-жа Динкова имаше трудно начало, надявам се, да започне да се справя добре. На стотния ден, аз ще мога да дам една оценка какви политики е водила, как се е справила и какво реално е свършила, тъй като все още времето е недостатъчно".