Новини Събития

Китайци организират фестивала на киселото мляко в Момчиловци

  17.08.2023 10:33  
Китайци организират фестивала на киселото мляко в Момчиловци

Момчиловци, известно и в Китай като село на дълголетници и емблема на българското мляко, очаква хиляди гости за Фестивала на киселото мляко от 1 до 3 септември.

Традиционният празник се завръща след тригодишно прекъсване по време на пандемията, съобщи за БТА кметът на родопското село Сийка Суркова. В програмата на фестивала са включени изложения на млечни продукти и занаятчийски изделия, представяне на родопската кухня, конкурс за красота "Мис Родопи". Събитието се организира с финансиране от китайските партньори, разпространяващи в азиатската държава млечни продукти с марка "Момчиловци".

Най-добрите млекопроизводители от страната ще участват с щандове на изложението, заяви още кметът. Гостите на празника ще видят ръчно избиване на масло от мляко от Момчиловци и ще имат възможност да се включат в състезание по надпиване с бърканица. Кулинарни демонстрации ще покажат приготвянето на традиционни родопски ястия. Изпълнения на родопски състави от Момчиловци и концерт на Теди Кацарова са предвидени през трите фестивални дни.

Китайски гости от млечната компания "Брайт Деъри", инфлуенсъри от милиардната държава, представители на Китайския културен център в София ще пристигнат за шестото издание на празника. По време на Фестивала на киселото мляко ще бъдат връчени сертификатите на завършилите летния курс по китайски език в Момчиловци. Езиковото обучение се провежда с партньорството на Институт Конфуций - София. Родопското село е представено в рекламни кампании и филми в Китай като място на дълголетие, а киселото мляко се лансира като основен продукт в рецептите за здравословен начин на живот.