Анализи

Министър Попов: В част от Черно море имаме здравен, но не и екологичен проблем

  18.08.2023 10:55  
Министър Попов: В част от Черно море имаме здравен, но не и екологичен проблем

"Ако има замърсяване на водата в Черно море, то този проблем по никакъв начин не е свързан с взривяването на язовира "Нова Каховка" в Украйна". Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Проблемите са наши, ние трябва да ги решаваме. Те са с разпределена отговорност между граждани, общини, различни министерства и институции, допълни той.

Министърът коментира резултатите от проверка на Асоциация "Активни потребители" и учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски", извършена на 11 плажа по българското Черноморие. "Дизайнът на изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти. Определя се Escherichia coli по методология, аналогична на препоръчаната в Наредба 5/2008", посочват на своя уеб сайт от "Активни потребители".

Оттам уточняват, че плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода са унифицирани с тези на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас.

"Подборът на плажовете, включени в изследването, е на база оценка на риска, избрани са тези с най-висока опасност от замърсяване", допълват от асоциацията.

Проверката е установила, че водите на само четири плажа от 11 отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli.

Според министър Попов това изследване се отнася до здравето, а не до екологичен проблем. По негови думи, обаче проучването не дава пълна картина за състоянието на морската вода и чистотата на плажовете. Той добави, че следващата седмица ще бъдат представени по-детайлни проучвания.

Замърсявания има, но за да имаме ясна и балансирана картина, трябва да видим едно дългосрочно проучване на здравословното, бактериално състояние, прибави Попов.

Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива, коментира още министърът.