Новини Турагенции

Тур из известните виенски кафенета с български екскрузовод

  18.08.2023 13:38  
Тур из известните виенски кафенета с български екскрузовод

Групата ще тръгне от централния вход на Бургтеатър (Universitätsring 2). Турът "Непознатата Виена: Скритата история на виенските кафенета" ще започне с кафе "Ландман", което се намира в близост, пише блогът на българите в Австрия Melange Bulgaren.

Кой е Колшицки и каква е легендата за чувалите със странните зърна? Кой е открил наистина първото кафене във Виена, как се нарича виенското кафе във Виена, защо някои кафета имат такива странни имена като "капуцин" или "фиакър"? Кое е било кафенето на пишещите братя и има ли го още, кого от тях можем да видим след сто години да седи в любимото си заведение? Коя кафеена династия съществува и днес след повече от сто и петдесет години? Какво трябва задължително да има в едно виенско кафене освен кафето? Кога виенските кафенета официално са признати за световна културна ценност? В кое кафене има българска връзка? Коя семейна двойка е оставила името си на едно от емблематичните кафенета на Виена? Демел или Сахер? Как Адолф Лооз не успял да промени представата на виенчани за уют?

Това са въпросите, на които в рамките на обиколката ще отговори екскурзоводката Диана Пиперова.

Днес виенските кафенета са неделима част от културата и облика на Виена. С малки или по-просторни салони, с мраморни масички и често поизтъркани дивани, те ревниво пазят тайни за лични драми, истории за възход и падение, за предприемчивост и конкуренция, за политика и дисидентство, за изкуство и литература, отбелязва блогът на българите в Австрия.