Анализи Новини

Илин Димитров захапа Зарица Динкова за мълчанието със замърсяването по морето

  18.08.2023 14:38  
Илин Димитров захапа Зарица Динкова за мълчанието със замърсяването по морето
Илин Димитров и Зарица Динкова

Бившият министър на туризма в последните две служебни правителства – Илин Димитров, захапа настоящия министър на туризма Зарица Динкова за мълчанието по повод замърсяването на водата с ешерихия коли на 11 плажа по Българското Черноморие. Димитров сега е секретар по туризма, образованието и културата на президента Румен Радев.

По повод новините за замърсяване на водата в морето, аз лично не знам за място под слънцето (освен България), където НПО в разгара на сезона "оповестява" катастрофални новини за състоянието на водата ни, коментира Илин Димитров в своята фейсбук страница. Новините, разбира се, са мултиплицирани от всички медии и имат реалната възможност да отблъснат много туристи от Черноморието ни. Малка, но важна подробност е, че тестове не се правят след бури, подчертава той.

Димитров очаква с нетърпение отговорните министри (Министерство на околната среда и водите и Министерството на туризма) да изразят становище по темата. Според него отдавна е трябвало да бъде свикан Националният съвет по туризъм, където да се обсъди ситуацията по морето. „Около 200 000 души работят пряко в сектор туризъм. Все ми се струва, че заслужават някаква реакция и отношение. Излишно е и да споменаваме, че в момента тече договаряне с големите туроператори за сезон 2024. Чудно договаряне ще стане след тези новини. Надявам се все пак виновни да не са служебният кабинет, президентът, невидимите гноми, Фродо или някой герой от Кин Дза Дза“, коментира още Илин Димитров.

Министерството на туризма до момента не е излязло с позиция по случая с проверките на неправителствената асоциация „Активни потребители“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От Министерството на здравеопазването излязоха със становище, че не приемат за коректни данните от изследването. Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях,  нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон.

"Ако има замърсяване на водата в Черно море, то този проблем по никакъв начин не е свързан с взривяването на язовира "Нова Каховка" в Украйна", заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Проблемите са наши, ние трябва да ги решаваме. Те са с разпределена отговорност между граждани, общини, различни министерства и институции, допълни той.

Резултатите от проучването на Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" за чистотата на родните плажове показа, че от 11 изследвани по Южното Черноморие, 7 се оказват мръсни. „При два плажа замърсяването е фрапиращо – Попският плаж на Царево, където замърсяването е над 40 пъти, а другият – Южният плаж на Приморско“, обясни в предаването „Тази сутрин“ по bTV Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

„За щастие на Попския плаж почти няма туристи. При него няма постройки, а само незавършени строежи, но трябва да се издаде забрана за къпане. РЗИ-Бургас никога не е открила замърсяване на 49-те плажа, които инспектира регулярно“, посочи той. „Реакцията им ще бъде позната за нас. Ние не за първи път изнасяме данни. Това е голямото предизвикателство. Или контролът трябва да подобри работата си, или ние като общество трябва да търсим други методи, за да получаваме истината. Замитането на проблема не е решение. Той трябва да бъде показан“, категоричен е Богомил Николов.

Пробите са взети в пика на сезона между 31 юли и 2 август от екип от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от висококвалифицирани микробиолози и вирусолози. Методиката е стандартизирана. Тестовете могат да се правят и от студенти. Проблемът не е там. Време е да се ориентираме към източниците на замърсяванията. РЗИ, екоинспекциите и местните власти трябва да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани така, че цяла година работят много добре, но като дойдат многото хора през юли и август, започват да преливат. Тези проблеми се знаят“, обясни още Богомил Николов.

Мирослав Иванов