Новини

Силен туристически сезон отчита Хърватия

  19.08.2023 16:10  
Силен туристически сезон отчита Хърватия

Резултатите от туристическия сезон в Хърватия до момента са отлични, заявиха премиерът Пленкович и министърът на туризма Бърняц, съобщава БТА, позовавайки се на хърватската агенция ХИНА. До момента туристическият сезон в Хърватия е отличен, като от началото на годината са регистрирани 14,1 млн. туристи и 74,5 млн. нощувки, съответно с 8% и 3% повече отколкото през същия период на 2022 г., информира хърватската агенция ХИНА, цитирайки изказване на хърватският премиер Андрей Пленкович на правителствено заседание в Загреб. Що се отнася до тазгодишния пред-сезон, Пленкович каза, че той е един от най-добрите, като се е отразил положително и на дестинациите във вътрешността на страната, които са отчели 800 000 туристи и 1,7 милиона нощувки, с 16% и 15% повече отколкото през 2022 г. Хърватският премиер отбеляза още, че броят на местните туристи е с 15% повече от същия период на 2022 г., а броят на нощувките на тези туристи е същият като през 2022 г.

Министърът на туризма и спорта Николина Бърняц каза след заседанието на правителството, че е доволна от резултатите от туристическия сезон и че броят на туристите през август е същият като през август 2019 г., докато през юли е с 2% повече спрямо юли 2019 г. На въпрос на репортери дали смята, че резултатите от пиковия сезон не са толкова добри, колкото се очакваше, тя отговори, че не смята така и посочи, че броят на туристите е същият като през 2019 г. Бърняц смята, че новият закон за туризма ще бъде от полза за по-голям брой хотели. Коментирайки съобщенията, че увеличението на цените на хотелите през юли е два пъти по-високо от инфлацията, Бърняц каза, че цените на хотелите сега са близки до тези в конкурентните страни. Тя добави, че хотелите, които са направили инвестиции, имат право да увеличат цените си, а тези, които не са направили, но са увеличили цените си, нямат основание за това. „Трудно е да се каже как увеличението на цените се свързва със заетите легла през пиковия сезон, защото хотелите имат добра заетост и са доволни, а къмпингите имат по-добри резултати от 2019 г.“, каза тя.

Попитана за предупреждението на британските власти към британските туристи, посещаващи Хърватия, да се пазят от възможни сексуални нападения от страна на таксиметрови шофьори, Бърняц каза, че Хърватия е една от най-безопасните страни в ЕС, което се потвърждава и от данните на Евростат. „Министерството на вътрешните работи е взело необходимите мерки съвместно с Министерството на туризма, патрули и други служби, както и с други членки на ЕС, и смятам, че няма основания (за предупреждението), но трябва да се докладва всеки подобен инцидент", допълни тя. Бърняц каза още, че е в контакт с гръцкия си колега след неотдавнашното насилие в Атина с участието на хърватски и гръцки футболни фенове, при което беше убит 29-годишен грък, и че тя й е изразила съболезнования.