Новини

Суперяхтата на шейха: Най-голяма, най-луксозна и най-обвита в мистерии

  20.08.2023 11:00  
Суперяхтата на шейха: Най-голяма, най-луксозна и най-обвита в мистерии

Да имаш яхта, вече не звучи толкова необичайно. Понякога ни се струва, че светът на свръхлуксозните яхти е пренаселен. В някой частни клубове по света все още не те приемат, ако не си собственик на луксозното возило. Но дори и в тази вселена на разточителност и крайна показност има по-по-най. Към последната категория спада суперяхтата Azzam, която за момента държи рекорда по размери с дължината си от над 180 метра.

Снимка: Google

Тя далеч не е необикновена само заради това. Лодката се слави с нисък, необичайно близък до водата профил, който позволява на пасажерите ѝ да се чувстват така, сякаш се носят чудодейно върху вълните.

Името Azzam идва от арабски и означава "самоуверен, решителен, непоколебим". Наименованието неслучайно е на арабски - яхтата е изработена по поръчка на вече бившия президент на Обединените арабски емирства - шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян. Дело е на немски производител именно на луксозни лодки за богаташи, който успява да приключи рекордно бързо изработката - едва за три години, от 2010 до 2013 г. Вече споменатият нисък профил спомага на Azzam да пуска котви дори и в иначе по-компактни и плитки пристанища, където пасажерите да се наслаждават отблизо на природните забележителности и тюркоазените води.

Истинско чудо е, но и производител, и поръчител успяват да опазят конструкцията на яхтата в почти пълна тайна. Маниаците на тема суперяхти знаят, че в корабостроителницата до Бремен се прави нещо невиждано, но мащабите и подробностите са строго секретни. Когато на 5 април 2013 г. Azzam е официално показана на света, има много въпросителни. За мнозина тясната и дълга яхта изглежда прекалено нестабилна, само че тя е снабдена с възможно най-модерните системи за сигурност и първото ѝ плаване е напълно успешно.

Максималната скорост на Azzam е 30 възела, като тя е снабдена с режими на движение, сходни с тези в автомобилите - спортен, екологичен, комфортен.

Снимка: Google

Като говорим за комфорт, максималният капацитет на суперяхтата е 35 гости и 80 души персонал. Целта не е на нея да бъдат качени цели орди от гости, а напротив - да посрещне отбран брой пасажери, които да се радват на целия този лукс. Пък и на всеки се пада поне по един член на екипажа, който да се грижи за прищевките.

Azzam има общо пет палуби, като едната при необходимост се превръща в площадка за кацане на хеликоптери. Вътре пространството е раздвижено и редува барове и маси за хранене с лаундж зони и каюти. Огромните прозорци предоставят гледка към морето от почти всяка точка на борда, а обядът и вечерята далеч не е задължително да се случват на едно и също място всеки ден. Azzam е снабдена и със сателитен интернет и, както се предполага, някои антирадарни системи.

Около суперяхтата има повече "предполага се", отколкото "знае се" - това е една от най-мистериозните скъпи лодки в света.

Снимка: Google

Снимки на интериора липсват - дори и продуктови такива. Из форумите, в които се обсъждат яхти като тази, се спекулира, че на борда има киносалон, частна дискотека и какво ли още не. От Boat International обаче отбелязват, че Azzam е пълна мистерия що се отнася до екстрите ѝ.

Специализираното издание е сигурно само в няколко неща, сред които е, че на Azzam има фитнес, мини голф игрище и специална система за стабилизация, благодарение на която лампите и полилеите не се клатят дори и в бурно море.

Оттам посочват и че вътре е използвано изобилие от седеф и злато, допълнени с бамбук и тиково дърво. Boat International са уверени и че стъклата на яхтата, особено тези на главната каюта на собствениците, са бронирани. Твърденията, че Azzam има дори противоракетна отбрана, обаче са по-скоро фантастика, отколкото реалност. Последните две загадки около суперяхтата са колко струва и чия е в момента.

Снимка: Google

Да, тя е направена по поръчка на шейха и бивш президент на ОАЕ, но официалната информация, която идва от немската корабостроителница, е, че от май месец 2022 г. Azzam има друг собственик. Никой не е сто процента убеден в тази информация. Появяват се спекулации, че яхтата продължава да е на шейха, само че той предпочита да не привлича внимание с такава скъпа играчка. В Reddit пък се върти конспирация, че Azzam даже не е истинското име на престижния плавателен съд, а е начин за прикритие и отвличане на внимание.

За цената също има безброй теории и предположения.

По изчисления на Boat International Azzam би трябвало да струва малко над 600 млн. долара, което ще я направи със 100 млн. долара по-скъпа от лодката на Джеф Безос. Според други фенове на суперяхтите сумата категорично гони 1 млрд. долара.