Анализи

Наплив на чужденци за приключенски туризъм у нас

  21.08.2023 11:51  
Наплив на чужденци за приключенски туризъм у нас

Двойно е увеличението на чуждестранните туристи на всички пазари, които пристигат у нас за приключенски туризъм през това лято в сравнение с миналата година. Сезонът се очертава като наистина добър, коментира за "Хоризонт" Любомир Попйорданов, председател на сдружение "Планини и хора".

Преходи, катерене, конна езда, велотуризъм, детски приключенски лагери, ваканции в къщите за гости са сред предпочитаните занимания за туристите, които идват у нас.

Предимствата на страната ни са богатството от природни дадености на много малка територия, които се оценяват високо от германските, френските, испанските и англоговорящите туристи, посочва Любомир Попйорданов.

"В най-интересните места в България, които предлагат такива лагери за деца - също приключенски, са продадени местата още през май месец", каза той.

За този вид туристи са интересни местата с малко човешко присъствие, запазена природа и традиции, добра кухня, които не изискват масивни хотели и хотелско обслужване. Престоят е между 8 и 10 дни, но има и двуседмични пътувания. Между 100 и 150 евро на ден харчат туристите, организирани в групи. За индивидуалните туристи тази сума е далеч по-голяма. Друго предимство на този вид туризъм в България, че местата не са претоварени от туристически поток, каза Любомир Шопйорданов.

"Да се надяваме, че оттук нататък държавата все пак ще разбере действието потенциала на този туризъм за развитие на регионите, за човешките ресурси в тези региони. Действително за съживяването на забравените места в България", коментира той.