Анализи

Рекордна година за туризма в Гърция

  22.08.2023 11:00  
Рекордна година за туризма в Гърция

Туризмът в Гърция отбелязва рекордна година. Бумът след пандемията надминава дори последната рекордна година в бранша – 2019 година. През 2019 г. гърците са приели, забавлявали и нагостили около 33 милиона гости, които са донесли на страната оборот от над 18 милиарда евро. Може би Гърция ще успее да надмине тези цифри през тази година. За настоящата година експертите от Националната банка на Гърция прогнозират петпроцентно увеличение на гостите в сравнение с рекордната 2019 г. и приходи до 21 млрд. евро, при тогавашни около 18 млрд. евро. Това отговаря и на данните на европейския орган за авиационна безопасност Евроконтрол: според тях пристигащите и заминаващите през втората седмица на август са били с девет процента повече в сравнение със съпоставимата седмица през 2019 г.

В допълнение към това има и други индикации. В последния си туристически анализ икономистите от националната банка отчитат изключително успешното пролетно тримесечие, през което пристиганията са надхвърлили с десет процента тези през съответния период на 2019 г. Впоследствие приходите са нараснали с цели 19 процента или 2,8 милиарда евро. Това динамично начало, както и тенденцията за по-голяма популярност на Гърция спрямо конкуренти като Испания и Турция, са предпоставка за нов рекорд по брой посетители, отбелязват експертите.Това се потвърждава и от актуалните данни на Fraport. Франкфуртският летищен оператор отговаря за 14 гръцки регионални летища - включително Солун, Ханя на остров Крит, Закинтос, Скиатос и Санторини. По данни на Fraport броят на пътниците на съответните летища от януари до юли 2023 г. е бил с 10,5% по-висок, отколкото през първите седем месеца на рекордната 2019 г., с общо почти 18 млн. гости.

Наред с това има и проблеми. Климатичните промени, все по-дългите горещи вълни и суши и произтичащото от тях увеличаване на горските и храстовите пожари тревожат гръцката туристическа индустрия. Досега гръцкото гостоприемство е било по-силно от риска от горски пожари, но на хоризонта се задава и промяна, пишат експертите по туризъм от Националната банка на Гърция. Зависимостта от основния сезон ще намалее, защото някои гости в бъдеще ще избягват горещите месеци юли и август и вместо това рано или късно ще пътуват до страната. Това обаче отдавна тревожи настоящите и бившите министри на туризма, които от години рекламират Гърция, особено извън основния сезон. Тогава хотелите и къщите за гости са по-евтини, популярните места не са толкова претъпкани - а хората, заети в туристическия сектор, могат да работят повече. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отлетя за Гърция, където ще участва на вечеря с лидерите на Западните Балкани.

Това съобщиха гръцките издания To Vima и Athens Voice, цитирани от украинската "УНИАН". Домакин на вечерята ще бъде гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. На събитието ще присъстват лидерите на страните от Западните Балкани, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според съобщения в медиите политиците ще се срещнат в двореца Максимос, за да обсъдят европейското бъдеще на региона, енергийната сигурност на Балканите и в Югоизточна Европа и санкциите срещу Руската федерация.

Гръцките власти нито потвърдиха, нито отрекоха предполагаемата визита на Зеленски. Вчера украинският президент пристигна в Нидерландия, където се срещна с нидерландския премиер в оставка Марк Рюте. Голямата новина на деня бе, че Амстердам ще прехвърли на Украйна 42 изтребителя Ф-16. След това държавният глава на Украйна посети Дания, откъдето му обещаха да изпратят 18 от модерните западни самолети.

Зеленски и първата дама бяха на работно посещение и в Швеция. Там бе обявено споразумение за сътрудничество в отбраната между страните. По-специално Швеция ще осигури бойни машини на пехотата CV-90 на украинските защитници.