Анализи

Италия повиши рекордно цените в туристическия сектор

  23.08.2023 09:30  
Италия повиши рекордно цените в туристическия сектор

Ваканцията в Италия може да бъде безценно изживяване за тези, които искат да се насладят на това, което страната може да им предложи. Но лятото на 2023 г. ще остане едно от най-скъпите в историята след множество скандали за повишаване на цените в кафенета и ресторанти, които засегнаха както чуждестранните туристи, така и италианците.

Съвсем скоро се появи новината за двойка, която е таксувана 2 евро в ресторант на езерото Комо, за да бъде разрязан сандвичът им. Други двама туристи, отново край Комо, заплатиха 60 евро за кафе и вода. Сред другите фрапантни случаи е такса от 10 цента за какао върху шоколадова торта и 2 евро за допълнителна празна чиния.

Тези случаи, наречени „луди разписки“ от местните медии, са документирани от групата за защита на потребителите Consumerism No Profit, която съобщава за зашеметяващото увеличение от 130% на цените в туристическите зони в Италия това лято.

Цените до такава степен са излезли извън контрол - около 240% по-високи от други средиземноморски дестинации - че много италианци се отправят към места като Албания и Черна Гора за своите летни ваканции. Дори италианският премиер Джорджия Мелони си взе кратка ваканция на плажа в Албания тази година, пише CNN.

Групата Confcommercio прогнозира, че само 14 милиона италианци ще прекарат почивката си у дома, което е около 30% по-малко в сравнение с периода преди COVID.

„Много силното увеличение на цените в секторите на въздушния транспорт, настаняването и ваканционните пакети промени дълбоко ваканционните навици на италианците“, каза Фурио Труци от групата за наблюдение на потребителите Assoutenti.

И парадоксът е, че въпреки намаляването на ваканционните дни, разходите ще бъдат по-високи: лятната ваканция през 2023 г. ще струва на италианците 1.2 милиарда евро повече, отколкото през 2022 г., макар и с по-малко нощувки далеч от дома“, каза той.

Бизнесът, който най-много се възползва от ситуацията, са заведенията по крайбрежието, които взимат нечувани такси за плажни принадлежности.

В Пулия таксата за ден на два шезлонга и един чадър през седмицата е средно 50 евро и почти двойно през уикенда, но по на север цената за сядане на първия ред на пренаселен плаж може да бъде тройна, започвайки от около 150 евро на ден през седмицата, особено в по-ексклузивните райони като Портофино.

Въпреки че високите цени може да се отразят на средния турист, луксозният туризъм се е повишил тази година, според италианското министерство на туризма, което казва, че рекордните 11.7 милиона пътници ще отседнат в петзвездни хотели в Италия това лято.

През август високият клас туризъм продължава да расте, за разлика от обикновения туризъм“, пише Антонио Ковиело, изследовател от Националния изследователски център на Италия в доклад за луксозните пътувания, публикуван тази седмица, добавяйки, че рискът от прекомерен туризъм в луксозния сектор е повод за безпокойство, тъй като може да повиши цените в туристическия сектор от среден клас, за да отговори на по-големите харчещи.