Събития

Ангел Кунчев: Няма замърсени или затворени плажове

  23.08.2023 10:49  
Ангел Кунчев: Няма замърсени или затворени плажове

„Един ден след получения сигнал за Попския плаж съвместна група на РЗИ заедно с местните власти посетиха района, за да търсят заустване. Аз не виждам там къде може да има заустване, като нищо не работи, защото големият комплекс е незавършен“. Това каза в студиото пред БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Аз не мога да си обясня защо хората мислят, че ако има замърсяване, ние ще го скрием.

Защо да го крием? Нито имам хотел на морето, нито съм концесионер на плаж. Ако има замърсяване, то ще се види, а колкото повече мълчиш – толкова по-зле“, коментира той. В средата на август проучване на Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ за чистотата на родните плажове показа, че от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие  7 са мръсни. На Попския плаж в Царево изследването установява превишение на нормите за ешерихия коли четиридесет и един пъти.

„Ще вземем проби и ще видим какво ще излезе. Възможно е. Не поставям под съмнение нито правото на всяка една организация да прави изследвания за собствена сметка, нито квалификацията на хората, които са го правили. Не се спазва методиката, а тя е много важна. Ние също можем да хванем едномоментно на някой плаж, както те са го направили след обилни валежи. Разберете, всичко, което е по повърхността се влива еднократно в морето много бързо, но морето е голямо, разрежда и се самопочиства“, подчерта главният здравен инспектор. „Ние изследваме 116 пункта по цялото Черноморие.

Взимаме минимум по 16 проби на сезон. Като се започне от края на май месец до септември минимум по 16 пъти от тези 116 пункта взимаме проби, което прави около 1800 проби. Ако се хване отклонение, задължително след 24 часа се прави нови проба, за да видим откъде идват нещата“, обясни той. „В момента няма замърсени плажове. Цялата информация, която ние получаваме, се качва в сайт на Европейската комисия, където може да се види във всеки един момент на какви условия отговаря плажът. Възможно е да се получи временно замърсяване на плаж. В началото на сезона имаше по Северното Черноморие. След 24 часа видяхме, че пробите се нормализираха. Няма установена норма за замърсяване. Ешерихия коли и ентерококи са индикативни показатели, които сочат, че може да има замърсяване“, допълни доц. Кунчев. „Ние можем и сме затваряли плажове без да е имало наднормено замърсяване, защото сме получавали информация за аварирала пречиствателна станция. Това лято не е имало такъв случай“, каза още той.