Анализи Новини

Юлиян Попов: Чисто е! Обичам да плувам в Черно море

  26.08.2023 13:04  
Юлиян Попов: Чисто е! Обичам да плувам в Черно море

„Алексей Петров със сигурност не е участвал при съставянето на правителството. Дълго време участвах в разговорите. Неговото име не се е споменавало. Никога не съм го виждал, нито съм го чувал. Няма как да е участвал в такъв кабинет. Той е съставен на съвсем други принципи“, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по БТВ.

„Не съм се замислял дали ме изненада завръщането на Васил Божков. В един момент той сигурно щеше да направи нещо. Върнал се е – добре дошъл е. МВР имаше информация, че ще се върне, а и той сам го обяви в социалните мрежи“, коментира министърът другата актуална тема.

По темата за замърсяването на Черно море Попов каза:

„През последните два месеца обиколих Черноморието от Дуранкулак до Синеморец два пъти. Не просто го пропътувах, а минах през всеки плаж. Във всеки един момент, в който имах възможност, влизах вътре. Черноморието винаги ми се е струвало чудесно. Обичам да плувам. Ние правим проверки непрекъснато. Проверяваме замърсявания, свързани с околната среда. В повечето случаи са добри пробите. При неконтролируемо изливане на отходни води се налагат санкции. Поел съм ангажимент не просто за по-високи, а за по-адекватни санкции, които да отговарят до голяма степен на съответното нарушение“, посочи министърът. 

„Цялата история след взрива на „Нова Каховка“ нямаше нужда от притеснения. Веднага стана ясно, че е много малко вероятно някакво замърсяване да достигне до България. Паниката беше необяснима за нас. Морето е чисто като обща констатация“, обясни още Попов.