Турагенции

Как да изберем туристическа агенция?

  27.08.2023 11:21  
Как да изберем туристическа агенция?

Когато дойде времето за годишна отпуска, всеки започва да се чуди къде може да отиде на почивка. Вариантите са изключително много, но при всеки от тях има един ключов детайл, а именно организацията. Без добре организирано пътуване, рискувате вместо да си починете, да се окажете в неприятна ситуация. Никой не желае подобни събития да му развалят екскурзията и точно затова хората все по-често решават да се обърнат към туристическа агенция.

Какво е важно да знаем при избора на туристическа агенция?

Когато избирате туристическа компания, има няколко важни въпроса, на които е много важно да обърнете внимание. Ето и малко светлина по темата, за да можете да се ориентирате по-добре в избора:

 1. Обърнете внимание на наличието на фирмена регистрация – винаги проверявайте дали туристическата агенция, която сте избрали, има лиценз. Липсата на такъв никога не е добър знак и при възникването на някакъв проблем няма гаранция, че ще можете да си върнете обратно вложените средства.

 2. Застраховка – освен медицинска застраховка, е добре да имате и застраховка при отмяна на пътуването. Особено в днешни дни, когато ситуацията с пътуванията е доста непредвидима, рискувате да загубите пари, ако вашият туроператор не предлага подобна услуга. Тя със сигурност е голямо предимство.

 3. Положителна репутация на фирмата – по-добре е да доверите организацията на пътуванията си на доказал се във времето туроператор. Можете да разпитате познати и приятели от коя турагенция са доволни. Колкото повече години стаж има една компания в сферата си, толкова по-безопасно е да ѝ се доверите.

 4. Споменаване на компанията в медиите и ревюта на клиенти – в никакъв случай не се доверявайте на всички отзиви в мрежата, защото много от тях не са надеждни. Ако обаче направите малко по-голямо проучване, ще успеете да отсеете професионалистите. Трябва да се има предвид, че дори професионални големи агенции могат да имат отрицателна обратна връзка от клиентите по форумите, така че е важно да прецените добре и да разгледате съотношението им. Гласът на мнозинството е най-важен.

 5. Обещания за големи отстъпки – ако първият ви контакт с турагент от дадена компания започне с обещания за големи отстъпки, това е знак да бъдете предпазливи. И още, ако дадена компания работи без комисионна, това със сигурност не дава добри надежди за посредника.

 6. Квалификация на персонала – когато за пръв път се свържете с туристическата агенция, обърнете внимание на грамотността и компетентността на служителите. Големите фирми провеждат обучения на екипа си и го подготвят за всякакви въпроси, свързани с екскурзии до различните предлагани дестинации, както и други подробности свързани с вашето пътуване. Отношението на агента към вас също е много важно и трябва да му обърнете внимание.

 7. Опция за ранни записвания – това определено е преимущество, което много туристически агенции предлагат. Тъй като обаче тук говорим за предварително плащане, от такава опция се възползвайте, само ако сте 100% сигурни в избраната фирма.

Следвайки тези простички правила, шансът да бъдете подведени при избор на подходяща туристическа агенция е нищожен. За съжаление, има много фирми, които не са достатъчно коректни и по-скоро биха развалили плана ви за почивка. Точно затова е добре да сте изключително внимателни при избора.

Какви удобства ни предлага турагенцията за нашата почивка?

Когато избираме туристическа агенция, има редица ползи, от които можем да се възползваме. Ето и основните от тях:

 • Екскурзовод, водач или гид за вашата екскурзия и включените турове;

 • Удобството на чартърните самолетни полети;

 • Предварителна информация за посещенията на различни места, както и маршрутите;

 • Резервации в проверени хотели;

 • Съдействие при възникване на проблеми;

 • Разнообразни оферти, включващи различни програми;

 • Възможност за пътуване в група;

 • Изгодни предложения;

 • Намаления на редовните цени;

 • Спестяване на време.

Определено използването на туристическа агенция може да ви даде редица ползи, стига да изберете правилната фирма.

Защо да изберем организирана екскурзия от туристическа агенция?

Когато избирате организирана екскурзия, вие предварително имате начертан план за голяма част от посещенията, които ще направите, както и за дейностите, които ще се случат. Това дава определена свобода, защото няма да е нужно да се натоварвате с излишни проучвания преди път. Туроператорът, който сте избрали, ще е свършил всичко това за вас, а вашата задача ще е единствено да се отпуснете и да се насладите на момента. 

Използването на туристическа агенция определено спестява доста излишни грижи, без които пътуването със сигурност ще е в пъти по-добро. Повечето компании са наясно със страха на някои хора от самолет, поради което предлагат не само опции с чартъри, но и такива с автобус, които за мнозина са по-предпочитаният избор. Спестете си главоболия и доверете ваканцията си на професионалистите!