Анализи

Почивките на Охридското езеро поскъпнаха

  28.08.2023 09:00  
Почивките на Охридското езеро поскъпнаха

Ръстът на туризма в Охрид е с цели 20% в сравнение с миналия сезон, като в същото време са се увеличили цените на услугите за настаняване и хранене. Въпреки че навсякъде в региона вече се очертава краят на туристическия сезон, това не важи за Охрид, тъй като местата за настаняване там са резервирани до края на септември. Хотелите са пълни, гости идват и през септември, а в частните квартири трудно се намира свободна стая.

Дори и да намерите такъв, посочват туристическите агенти, ще трябва да отделите доста сериозна сума за стаята, все едно сте платили в три-четиризвезден хотел.

От Асоциацията на хотелиерите (HOTAM) уточняват, че в Охрид последната дума ще имат предимно чуждестранните туристи.

„Пикът на сезона вече е достигнат, а гостите не намаляват. Странно, но за нас е положителен знак. Хотелите са пълни, а чуждите туристи тепърва идват. Вече имаме резервирани гости за септември и дори за октомври. С удоволствие обаче можем да кажем, че тази година е рекордна по отношение на туризма в Охрид“, казват от там.

Местните турсити обаче открито се оплакват от високите цени на частните квартири.

„Не можем да намерим апартамент или студио, което предлага прилично настаняване, без да сме принудени да продадем бъбрека си, за да платим нощувката. Питахме на много места, но почти навсякъде е пълно с гости и няма свободни стаи. Например намерихме апартамент в центъра на града, за който ни поискаха 40 евро на вечер. В Лъгадин например гарсониера се предлага за 25 евро за двама и 50 евро за четирима. Подобни са цените и в Пещани, където три нощувки за двама възрастни струват 90 евро. Скъпо е, но нямаме избор“, каза Радмила Дойчиновска от Скопие.

Снимка: iStock

В социалните мрежи граждани се оплакват и от по-високите цени на ресторантите в Охрид.

За разлика от миналата година, тази година престоят в Охрид е доста скъп. Освен нощувките, поскъпват и кетъринг услугите. Колкото по-близо сте до езерото, толкова повече плащате. Например обикновено еспресо в центъра на града струва 70 денара(1,14 евро), но в ресторантите и кафенетата на кея на езерото еспресото струва 150 денара (2,44 евро).

Бирата достига цена до 200 денара(3,25 евро), яхнията струва около 350 денара (5,69 евро). Шезлонгите на плажовете струват 200 денара (3,25 евро), а паркирането на известните плажове извън Охрид струва 200 денара (3,25 евро), с изключение на паркинга на Свети Наум, който струва 50 денара(0,81 евро) за цял ден.

„Скъпо е, с парите, които похарчихме за три дни, можехме да си позволим почивка в Гърция за същия брой дни“, каза във Фейсбук някой си Марян Кръстевски.