Новини Събития

Здравното министерство и Активни потребители проверяват чистотата на морската вода

  28.08.2023 10:30  
Здравното министерство и Активни потребители проверяват чистотата на морската вода

Министерството на здравеопазването и асоциация "Активни потребители" започват съвместни проверки за чистотата на водата по Черноморието. Първо ще бъдат взети проби от водата в Царево. До съвместните проверки се стигна след като изследване на "Активни потребители" показа, че морската вода е замърсена с ешерихия коли, при това в пъти над нормата. В отговор от здравното ведомство обявиха, че не приемат за коректни данните и заявиха, че се манипулира общественото мнение в разгара на туристическия сезон.

Здравните власти изразиха и съмнение, че методиката, по която са събрани пробите от експертите на асоциацията, е неясна, не е известно и в каква лаборатория са изследвани.

В отговор от "Активни потребители" поискаха да бъдат направени съвместни проверки със здравното министерство. Междувременно учени от Института по океанология към БАН, "Басейнова дирекция" и МОСВ проведоха свое изследване на водата в Черно море, което показа, че е чиста. Проверката все пак установи, че има проблем заради използване на торове.