Новини Транспорт

Над 2 млн. души са засегнати от отменени полети за Лондон

  29.08.2023 13:16  
Над 2 млн. души са засегнати от отменени полети за Лондон

Над 2 млн. души са засегнати от отменените или закъснели полети до и от Великобритания в последните часове, съобщава Би Ти Ви. Причината е вчерашният технически срив на британската система за контрол на въздушния трафик, който се отрази и на полетите между България и Великобритания.

Завръщащите се на Острова летовници и онези, които се надяваха да излетят от британските летища, преживяха кошмарни часове, след като стотици хиляди станаха потърпевши от големите забавяния или анулиране на полети. Известен брой бяха осъществени, но въздушният трафик бе силно ограничен, докато инженерите се бореха да открият проблема в компютърната система и да го отстранят. Тъй като диспечерите бяха принудени да поемат обработката на полетите ръчно, се стигна до отмяна на около 500 от тях при общо планирани за вчерашния ден над 6 000 полета, предаде и БНР. 

Въпреки че проблем със системата вече няма, поради доста голямото прекъсване на нормалната работата по летищата, очакванията са нарушенията на въздушния трафик да продължат и през следващите дни. От „British Airways“ казаха, че пътниците, които е трябвало да пътуват в понеделник или имат билети за днес, могат да преместят пътуванията си безплатно за други дни, а летищните власти на „Хийтроу“ призоваха хората да идват само, ако полетите са потвърдени. 

Макар България да не бе спомената изрично в съобщенията на британските медии сред най-засегнатите дестинации, от справка с информацията по летищата става ясно, че много от полетите са забавени или отменени, като например снощния късен полет на „Райънеър“ до летище „Станстед“, който не беше осъществен. Тази сутрин полетите от Летище София се осъществяват, но с известно закъснение.