Новини Транспорт

Полетният хаос във Великобритания се проточва до края на седмицата

  31.08.2023 09:10  
Полетният хаос във Великобритания се проточва до края на седмицата

Голямото нарушение на полетите от и към Обединеното кралство, което блокира хиляди пътици по летища в страната и в чужбина, е било причинено от някои постъпващи данни за полети, довели до проблем в системата за контрол на въздушния крафик. Това съобщиха Националните служби за въздушно движение, цитирана от БНР в негова кореспонденция. 

Главният изпълнителен директор на службите Мартин Ролф заяви, че първоначалното разследване на възникналия проблем показва, че той е свързан с постъпващите данни за полетите "Нашите системи, както действащите, така и резервните, реагираха, като спряха автоматичната обработка, за да гарантират, че никаква неправилна информация, свързана с безопасността, не може да бъде предоставена на диспечърите или да повлияе на останалата част от системата за въздушно движение", каза Ролф  пред британските медии. Той допълни, че много рядко възниква такъв сложен технически проблем, чието решаване отнеме повече време. Ролф увери отново, че изобщо не става дума за хакерска атака. 

Междувременно и във вторник продължи отмяната на полети и закъсненията. Макар и да има подобрение към нормализиране на работата на летищата, се очаква проблемите да продължат вероятно до края на семицата, докато се изчисти изоставането в графика с полетите. В опит да помогне за решаването на кризата министерството на транспорта одобри провеждане на нощни полети до всички летища.

Авиационните власти във Великобритания уверяват, че са взети мерки срещу нови сривове на системата за обработка на данните от гражданските полети. Според ръководителя на Националните служби за въздушен трафик Мартин Роуф хаосът по летищата от последните дни няма да се повтори. В интервю за Би Би Си Мартин Ролф каза, че са въведени мерки за защита срещу "невероятно рядката" повреда в системата, която доведе до отмяна на стотици полети. В понеделник службата получи данни за полетите, които не можа да обработи. Ролф поясни, че системата е проектирана така, че да "изключи безопасно", ако това се случи, за да се гарантира, че погрешна информация не може да бъде предадена на ръководителите на полети.

Така се е стигнало до ръчното обработване, което е много по-бавно. Мартин Ролф се извини на засегнатите, като заяви, че е убеден, че подобна ситуация едва ли ще възникне отново, но дори това да стане проблемите ще бъдат решени много по-бързо.

Хиляди пътници имаха кошмарни преживявания най-вече в понеделник, като много от тях останаха блокирани по летища в чужбина и Обединеното кралство. Хора спаха на пода на летищата или в импровизирани легла, докато много от тях се опитваха да резервират отново полети. Пътници казаха, че са се бръкнали дълбоко в джобовете, организирайки алтернативен транспорт и настаняване след отмяната на повече от 1500 полета в понеделник.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати