Новини Транспорт

Над 1000 отменени полета в САЩ заради урагана Идалия

  31.08.2023 09:40  
Над 1000 отменени полета в САЩ заради урагана Идалия

Над 1000 полета бяха анулирани в САЩ заради урагана "Идалия", който навлезе над сушата в щата Флорида като "изключително опасна" буря от трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, предаде Ройтерс. Авиокомпания "Саутуест еърлайнс" е отменила повече от 220 полета, а друг американски въздушен превозвач, "Делта еърлайнс" - 157, по данни на сайта за следене на полетите Flightaware.com от 12 ч. източноамериканско време (19 ч. българско време). Около 2000 полета са били забавени.

Летищата в Тампа, Клиъруотър и Талахаси са преустановили работа и следят ситуацията с урагана. Повече от 850 полета бяха отменени в САЩ заради урагана "Идалия". Според прогнозите се очаква, че "Идалия" ще предизвика разрушителни ветрове и проливни дъждове, които ще причинят вълни с височина до 5 метра.

"Идалия" се засили от тропическа буря до ураган вчера сутринта - един ден след като премина западно от Куба, където повреди къщи, предизвика спирания на електрозахранването, наводни села и наложи масови евакуации. Банка Ю Би ЕС (UBS) прогнозира, цитирана от Ройтерс, че природното бедствие ще струва на застрахователите 9,36 милиарда долара.

"Идалия" се придвижва над Флорида на североизток с 29 километра в час, посочва ДПА. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 200 км/ч. Има съобщения за наводнения и спирания на тока по места.

Междувременно се очаква друг ураган - "Франклин", да премине близо до Бермудските острови, предаде АП, цитирано от БТА. В ранния следобед днес бурята се намираше на около 260 километра северозападно от британската отвъдморска територия от втора категория и се придвижваше на североизток с 20 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове на този ураган от втора категория достига 165 км/ч.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати