Новини Събития

Хърватия достигна нивата на туристите от 2019 г.

  02.09.2023 13:20  
Хърватия достигна нивата на туристите от 2019 г.

Информационната система eVisitor за настаняване на туристи показва, че от началото на годината в Хърватия са регистрирани малко повече от 16 милиона туристи и 87,7 милиона нощувки, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на публикация във всекидневника „Вечерни лист“.

Данните за последните осем месеца са по-добри от миналата година, броят на туристите отбелязва увеличение от 7%, а на нощувките - увеличение от 2% . В сравнение с най-добрата година за хърватския туризъм, 2019 г., резултатите са същите. Данните не са окончателни, до дни ще излязат точните числа, както и как е минал август.

Повечето от десетте най-важни за Хърватия туристически пазара са изпратили повече туристи през тази година, отколкото през миналата, а туристите от някои от тези пазари са повече, отколкото през 2019 г. 

Традиционно през годината най-много туристи в Хърватия са дошли от Германия - малко повече от 2,6 милиона души, регистрирали 18,5 милиона нощувки. Тези числа обаче показват спад от 2% в броя на германските туристи спрямо миналата година и спад от 4% в броя на техните нощувки.

„През септември тук ще има повече германски гости, отколкото през юли“, изчислиха още през пролетта от туристическия бранш на Хърватия.