Новини Транспорт

Търкиш еърлайнс обяви поръчка за 10 самолета Еърбъс за дълги разстояния

  05.09.2023 09:10  
Търкиш еърлайнс обяви поръчка за 10 самолета Еърбъс за дълги разстояния

Турската авиокомпания „Търкиш еърлайнс“ (Turkish Airlines) направи поръчка за десет самолета на дълги разстояния от европейския производител „Еърбъс“ (Airbus), предаде Евронюз. След като поръчката бъде изпълнена, компанията ще разполага с общо 24 самолета „Еърбъс А350-900“. Самолетите ще бъдат доставени между 2025 и 2027 г. Те са с дължина 66,8 метра и могат да поберат до 350 пътници.

Стойността на обявената покупка не е уточнена. Въпреки това се предполага, че договорът с „Еърбъс“  би трябвало да достигне близо 3 млрд. евро, ако се има предвид последната известена цена на европейския самолетостроител, която не е актуализирана от 2018 г. насам. В началото на юни турската компания изрази желание да подпише поръчки за 600 самолета през следващите месеци. 

Инициативата за покупките демонстрира решимостта на „Търкиш еърлайнс“ да разшири обхвата си, особено към Африка и Азия, поясняват от Евронюз, като допълват също, че компанията иска и да се възползва от новото летище в Истанбул, което е неин основен свързващ център.