Новини Събития

Оброчна плочка от Хераклея Синтика стана археологическо откритие на годината

  12.09.2023 09:15  
Оброчна плочка от Хераклея Синтика стана археологическо откритие на годината

Оброчна плочка с изображение на Тракийския конник, намерена при тазгодишните разкопки на античния град Хераклея Синтика край Петрич, бе обявена за „Откритие на 2023“ при връчването на годишните награди на националната кампания „Чудесата на България” в зала „Марин Дринов” на БАН, съобщиха от „Археология Булгарика“. Днес дългогодишният ръководител на проучванията там – проф. д-р Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей към БАН, предаде оброчната плочка на Историческия музей в Петрич. Плочката вече е реставрирана, след добавяне на допълнителен фрагмент от горната рамка, съдържащ част от надпис, и скоро ще бъде изложена в музея, уточнява enovina.bg – порталът за новини от Югозападна България. Тракийският конник е тракийско божество и/или герой, почитан в множество тракийски светилища от Римската епоха (I-III век сл. Хр.).

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи грамотата на ръководителя на разкопките проф. Людмил Вагалински. Той е отличен и за цялостния му принос в разкриването на античния град. „Тази награда за откритие на годината ме изненада. Тя даже е за цялостен принос към Херклея Синтика. Хубаво е, за обекта е хубаво. Все пак там имаше вицепремиер, министри, политици, кметове и се чува за Хераклея Синтика и за труда ни, а това е добре за обекта и за българския Югозапад“, посочи проф. Вагалински с надеждата овластените фактори да вземат присърце грижата за навременно финансиране и популяризиране на археологическите проучвания. 

Ръководителят на разкопките проф. Вагалински напомни, че това е екипна работа и зад постиженията и откритията на българските археолози стои трудът на още много хора. 

Плочката ще остане в Историческия музей на Петрич. Директорът на музея Методи Бисерков обясни, че ще подготвят най-добрите условия за нея и в момента, в който са готови, плочката ще бъде въведена в експозицията.