Новини Транспорт

Ryanair отказва да се съобрази с италианския декрет за ценови таван

  14.09.2023 09:20  
Ryanair отказва да се съобрази с италианския декрет за ценови таван

Райънеър" (Ryanair) отказва да приложи декрета на италианското правителство, предвиждащ таван върху цените на самолетните билети за някои вътрешни полети, докато Брюксел не разреши спора между Рим и ирландската нискотарифна компания. Това заяви вчера шефът на "Райънеър" Майкъл О"Лиъри, цитиран от Франс прес и БТА.

"Декретът е незаконен, тъй като европейските правила предвиждат цените да се определят от пазара", каза той в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера". ЕК "ще отхвърли италианската мярка. Очаквайки решението й, няма да се съобразяваме с подобни глупости", заяви той. С оглед на скока на цените на самолетните билети италианското правителство на премиерката Джорджа Мелони реши в началото на август да ограничи цените на полетите за Сардиния и Сицилия "през пиковите периоди на търсене", което означава основно през лятото до максимум от "200 на сто от средната цена за тези маршрути".

"Имахме две технически заседания с министъра на бизнеса Адолфо Урсо и дори те не знаят как да приложат декрета", подчерта О'Лиъри. Самият министър "не е наясно. Те го направиха заради самото удоволствие да го направят", добави той.

"Райънеър" реагира на правителственото постановление, обявявайки в четвъртък намерението си да намали с 8 на сто предлагането на полети към Сардиния тази зима. Според О'Лиъри вътрешните полети към Сицилия също трябва да бъдат съкратени с 10 на сто.

"Трябва да намалим предлагането на вътрешни полети и да увеличим международните, които не са обхванати от декрет", обясни шефът на "Райънеър".

"По този начин цените за вътрешните полети ще нараснат , а за международните ще се понижат, което е точно обратното на това, което иска правителството", добави той.

Реакцията на правителството на Мелони не закъсня. "Италия е суверенна страна и не се подава на никакво изнудване", заяви Адолфо Урсо. По-рано този месец "Райънеър" обяви, че през август е превозила с 12 на сто повече пътници в сравнение със същия месец на 2022 г. Това е пореден исторически рекорд, който авиопревозвачът постига през най-натоварения за него месец, посочи на 4 септември Ройтерс. Авиокомпанията съобщи, че е превозила 18,9 милиона пътници, с 2 милиона повече в сравнение с август миналата година и с 4 милиона повече в сравнение със същия месец на предпандемичната 2019 г. Нискотарифният превозвач постига предишния си рекорден резултат през юли, когато е превозил 18,7 милиона пътници. Ирландската авиокомпания обяви, че очаква броят на клиентите й през финансовата година, която приключва през март 2024 година, да се увеличи с 9 на сто до около 183,5 милиона пътници.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати