Събития

С четири дрона с термокамери планинските спасители ще търсят закъсали туристи

  15.09.2023 09:20  
С четири дрона с термокамери планинските спасители ще търсят закъсали туристи

Планинската спасителна служба при БЧК получи четири специализирани високотехнологични дрона с термокамери за издирване и спасяване на пострадали в планината. Устройствата са дарение от IT компанията SiteGround и са на стойност близо 50 000 лв. Те ще покрият територията на основните и най-натоварени планини, които са предпочитани за туризъм - Централен Балкан - Юг, чрез отряд на ПСС-Калофер, Рила - чрез спасителна база Боровец, ЮЗ Рила - чрез отряд ПСС-Благоевград, както и ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица - чрез отряд ПСС-Сандански.

Чрез специализираната техника планинските спасители ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терении при лоши метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки спасителни операции в страната.

Директорът на ПСС Емил Нешев заяви, че през 2022 г. службата е оказала помощ на над 2500 пострадали и е провела близо 170 спасителни акции във високата планина. С тези дронове, от една страна, ще можем да бъдем по-бързи в откриването на пострадалите в планината и да им окажем навременна и адекватна помощ, а от друга страна ще имаме възможност да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки рискове, доколкото е възможно, изтъкна той. От своя страна Николай Тодоров, главен изпълнителен директор на SiteGround, посочи, че дарението ще помогне за спасяването на човешки живот.

През 2021 г. SiteGround дари на ПСС първите четири детектора RECCO за откриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се ползват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец. Компанията разработва и специален наръчник за безопасност в планината, който може да помогне на всеки да планира своето планинско приключение, така че да бъде в безопасност.