Анализи

Небето над Европа става зелено, самолетите минават на биогорива

  15.09.2023 11:30  
Небето над Европа става зелено, самолетите минават на биогорива

Поне 2% от използваното в самолетите, летящи в Европа, гориво трябва да е биоустойчиво през 2025 г., като делът му се увеличава на пет години, за да достигне 50 на сто до средата на века. Това решиха европейските депутати, приемайки още един регламент по Зеления пакт, чрез който ЕС си поставя за цел икономиката му да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. ЕС си е обещал да намали СО2 емисиите поне с 55% до края на десетилетието спрямо нивата от 1990 г

Освен използването на устойчиви горива авиокомпаниите ще трябва да добавят е-керосин в горивните смеси, започвайки от 1.2% през 2030 г. и увеличавайки дела му на две години, така че той да достигне 35% през 2050 г. Според новите правила за устойчиви ще се смятат горивата, които включват синтетични добавки, някои биогорива, произведени от земеделски или горски отпадъци, алгае, биологични отпадъци, използвани мазнини за готвене и някои животински мазнини. Рециклиран керосин, произведен от отпадъчни газове и пластмаси, също ще се приема като зелен.

Горивата, произведени с участие на палмови мазнини, соя и хранителни отпадъци, няма да бъдат включени сред устойчивите, но пък добавки от възобновяем водород - смятан сега за зеленото гориво на бъдещето, който все още не може да се произвежда в индустриални количества, ще бъде предпочитани за самолетните горивни смеси.

Зелените авиационни горива ще имат отделен етикет още от 2025 г., за да се стимулират производителите да ги правят, а авиокомпаниите - да ги купуват. Според Европейската комисия, която е автор на законодателството, етикетът ще позволи на авиокомпаниите да обозначават полетите си като "зелени" и да информират пътниците за въглеродния им отпечатък на километър, което ще засили конкуренцията, особено в очите на пасажерите, които искат да допринасят за спасяването на планетата.

След като бъдат окончателно гласувани от страните членки, които имат формално последната дума по новото европейско законодателство, правилата за самолетните горива влизат в сила от Нова година.

На пленарната си сесия в Страсбург Европарламентът придвижи напред и приемането на ревизираната Директива за чистотата на въздуха, която снижава пределно допустимите норми за наличие на прахови частици (PM2.5, PM10), NO2 (азотен диоксид), SO2 (серен диоксид) и O3 (озон) и други замърсители във въздуха. Европейската комисия предложи поправките, за да ги съобрази с последните научни оценки за опасността за човешкото здраве на Световната здравна организация. Ако страните членки също успеят да стигнат до обща позиция, преговорите по приемането на новото законодателство ще продължат, за да може то да влезе в сила, както е планирано, от 2035 г.

София е европейската столица с най-високи нива на замърсяване с фини прахови частици в ЕС. Смята се, че те са причина за редица заболявания като рак на белите дробове, астма и други белодробни заболявания, които причиняват смъртта на 300 хил. европейци годишно.